ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

China a lansat un satelit care va ajuta în misiunea de explorare a feţei nevăzute a Lunii

10:45 | 21.05.2018 Categorie: Externe

Beijing, 21 mai. /MOLDPRES/. China a lansat luni dimineaţă un satelit-releu ce va acţiona ca o punte de comunicare între Pământ şi sonda selenară Chang E 4 care va explora misterioasa faţă nevăzută a Lunii, informează Xinhua, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Satelitul, numit Queqiao, a fost transportat pe orbită de racheta Long March 4C care a fost lansată la ora locală 5:28 de la Centrul de Lansare a Sateliţilor Xichang din sud-vestul ţării, potrivit Administraţiei Naţionale Spaţiale din China (CNSA).

„Lansarea este o etapă esenţială pentru China în vederea realizării ţelului de a deveni prima ţară care va trimite o sondă care va ateriza şi va explora faţa nevăzută a Lunii”, a declarat Zhang Lihua, directorul de proiect al satelitului-releu.

La circa 25 de minute după lansare, satelitul s-a separat de rachetă şi a intrat pe orbita de transfer Pământ-Lună cu un perigeu de 200 de kilometri şi un apogeu de circa 400.000 de kilometri. Panourile solare şi antenele de comunicaţii au fost deschise, precizează sursa citată.

Queqiao urmează să intre pe o orbită halo în zona celui de-al doilea punct Lagrange (L2) al sistemului Soare - Pământ/Lună, la circa 455.000 de kilometri de planeta noastră.

Acesta va fi primul satelit de comunicaţii din lume care va opera pe acea orbită.

Însă, misiunea se va confrunta cu multe provocări, printre acestea numărându-se numeroase operaţiuni de ajustare pe orbită, frânarea în apropierea Lunii şi profitarea de câmpul gravitaţional selenar, a precizat Zhang.

Oamenii de ştiinţă chinezi speră că satelitul Queqiao va funcţiona ca o punte de legătură comunicaţională între centrul de control de pe Pământ şi zona îndepărtată a Lunii unde sonda selenară Chang E 4 va ajunge la sfârşitul acestui an.

Lansarea de luni a fost cea de-a 275-a misiune a seriei de rachete Long March.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!