ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii Promo-LEX au confirmat rezultatele prezentate de CEC în urma alegerilor locale noi

13:00 | 21.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Observatorii Promo-LEX au confirmat rezultatele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) în urma prelucrării proceselor verbale din cadrul alegerilor locale noi. Declaraţia a fost făcută astăzi de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în unele cazuri, numărul voturilor au avut mici discrepanțe, însă acestea nu ar fi influențat rezultatele finale ale alegerilor locale noi.

„La închiderea secțiilor de votare au fost depistate mai multe încălcări. A existat un caz în care sigiliile nu erau intacte. Totodată, în 99% dintre cazuri, buletinele de vot au fost numărate de mai multe persoane și nu doar de una cum este prevăzut de legislație. După numărarea voturilor, în toate secțiile de votare, buletinele au fost sigilate în mod corespunzător. La fel, în 11 cazuri poliția nu a asigurat securitatea în timpul transportării buletinelor la circumscripțiile electorale”, a spus Postică.

Șeful misiunii de observatori a remarcat că, în opt cazuri, în procesul de numărare a voturilor a fost sesizată prezența nejustificată a unor persoane, iar peste 20 de procese verbale au fost întocmite necorespunzător.

„Referitor la candidatul care a câștigat la alegerile locale noi din localitatea Jora de Mijloc din raionul Orhei, anterior s-a constat că acesta a depășit plafonul de cheltuieli admis de legislație. Totodată, sunt necesare rectificări în listele electorale. Ne bucură faptul că alegătorii au fost activi și semnalează deficiențele identificate în liste. În urma sesizărilor, CEC urmează să înlăture deficiențele până la următorul scrutin”, a afirmat Pavel Postică.

Ieri, au avut loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni (raionul Hâncești), comuna Volovița (raionul Soroca), comuna Jora de Mijloc (raionul Orhei) și comuna Pârliţa (raionul Ungheni).

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18004220

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!