ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a desfășurat atelierul de lucru ”Cum să devin deputat”

16:40 | 21.05.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. 25 de tineri, membri ai Consiliului Național al elevilor din învățământul profesional tehnic din țară au participat astăzi la atelierul de lucru ”Cum să devin deputat”, moderat de președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii și organizat cu ocazia Zilelor Parlamentului Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, scopul atelierului este de a informa și încuraja tinerii să se implice în procesul decizional. Tinerii au învățat cum sunt aleși deputații, au simulat procesul de dezbatere și adoptare a unui proiect de lege și au fost informați despre activitatea de zi cu zi a deputaților.

Deputatul Raisa Apolschii s-a referit atât la lucrul în fracțiune, Comisie parlamentară, ședință plenară, cât și la procedura legislativă de înregistrare, elaborare și adoptare a legilor. Potrivit președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, munca unui deputat presupune și deplasări în teritoriu pentru a discuta cu alegătorii, a le auzi doleanțele și identifica soluții, inclusiv legislative. ”Săptămâna de lucru nu sunt doar ședințele plenare, ci și un șir întreg de alte activități. Este important ca noi toți, deputații și alegătorii să ne implicăm și să venim cu propuneri, să muncim, pentru ca Republica Moldova să fie așa cum ne dorim”, a spus Raisa Apolschii.

La rândul lor, elevii au apreciat discuțiile și activitățile la care au participat, au adresat întrebări despre procedurile legislative și s-au implicat activ în simularea exercițiului propus.

Atelierul de lucru ”Cum să devin deputat” a fost unul pilot. Până la finele anului, la inițiativa președintelui Parlamentului Andrian Candu, urmează să fie constituită o rețea a Ambasadorilor democrației Parlamentare din rândul tinerilor din întreaga țară. Aceștia vor fi instruiți și ulterior vor împărtăși cunoștințele acumulate cu semenii lor din localitatea de baștină. Proiectul face parte din inițiativa lui Andrian Candu de a stimula activismul civic și a încuraja implicarea oamenilor în procesul decizional.

Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic este o structură reprezentativă și consultativă a elevilor din școlile profesionale și colegii pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pe platforma căreia sunt discutate realizările și provocările cu care se confruntă tinerii în sistemul educațional. Consiliul este format, pentru anul de studii 2017 – 2018, din 36 de tineri, reprezentanți ai școlilor profesionale, colegiilor și școlilor de excelență.   

În luna februarie curent, membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic au vizitat Parlamentul și au discutat despre realizările și provocările din sistemul educațional cu speakerul Andrian Candu. În urma întâlnirii a fost stabilit un parteneriat cu Colegiul de Arte plastice ”Alexandru Plămădeală” pentru promovarea tinerilor talente prin organizarea unor expoziții în Parlament. Prima expoziție a fost prezentată în perioada 2 – 10 aprilie curent.

img18004227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!