ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată o campanie de promovare a învățământului dual

17:23 | 21.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a lansat astăzi campania de informare și promovare a învățământului dual „Înveți, Muncești, Câștigi!”. În cadrul evenimentului au fost prezentate peste 1500 de oportunități dedicate tinerilor care vor alege Învățământul Profesional Tehnic Dual, transmite MOLDPRES.

Acest tip de învățământ este un concept inovativ de studii inclus în oferta a peste 20 de instituții de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT) din țară cu implicarea a peste 70 de companii.

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să viziteze mai multe locuri de formare profesională, unde au discutat despre specificul, avantajele și oportunitățile învățământului dual.

Prin introducerea învățământului dual, ca formă alternativă a învățământului profesional tehnic, Guvernul și MECC și-au asumat responsabilitatea în vederea implementării în Republica Moldova a unui concept inovativ de pregătire a forței de muncă calificată, conform necesităților angajatorilor locali și a investitorilor străini.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a specificat că învățământul profesional tehnic dual este recunoscut și se bucură de succes în țări europene dezvoltate, precum Germania, Elveția sau Austria. „Experiența vastă a acestor țări ne servește drept reper în procesul reformei sistemului de ÎPT în Republica Moldova. Despre necesitatea și relevanța acestei reforme pentru întreaga societate a Republicii Moldova ne vorbesc în ultimii ani impulsurile și cererile venite din partea mediului economic. Oferta locurilor de ucenicie în programe duale, oferite de agenți economici, înregistrează an de an o creștere pe care nu o putem ignora. O substanțială cerere vine din partea investitorilor străini, iar potențialii investitori condiționează tot mai des decizia investițională de existența unei forme alternative eficiente de formare a forței de muncă”, a spus Babuc.

Campania națională de informare „Înveți, Muncești, Câștigi!” își propune promovarea învățământului dual și informarea opiniei publice despre oportunitățile acestei forme alternative de învățământ pentru toți actorii implicați, având drept scop atragerea unui număr sporit de elevi în educația profesional tehnică în sistem dual. Acțiunea presupune activități și evenimente dedicate învățământului dual, care se vor desfășura începând de astăzi pe parcursul întregii veri.

Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și formare profesională. Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între partenerii duali – între companie (locul de muncă) și instituția ÎPT - în raport de 30% și respectiv 70. Elevii-ucenici din cadrul sistemului de învățământ dual nu sunt stagiari, ei au statut similar angajaților, semnând cu agentul economic un „Contract de ucenicie", în baza cărora beneficiază de un salariu de ucenicie. Elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituțiile de ÎPT. În felul acesta, elevii însușesc specificul meseriei la locul de muncă, iar agenții economici își „cresc” forța de muncă chiar de pe băncile școlii, conform necesităților.

Proiectul „Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM în cadrul căruia a fost propusă promovarea adoptării de Guvern a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea învățământului dual în Republica Moldova.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18004232

img18004232

img18004232

img18004232

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!