ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

09:01 | 22.05.2018 Categorie: Comunicate

Ambasada Japoniei continuă susținerea demersurilor de dezvoltare a cooperării vamale cu Republica Moldova

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut ieri o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii, în cadrul căreia au fost discutate mai multe aspecte ale cooperării vamale instituite, precum și perspectivele de dezvoltare a acesteia.

În special, discuțiile au vizat proiectul Acordului între Guvernele Republicii Moldova și Japoniei privind asistența administrativă reciprocă, în baza căruia va fi posibilă intensificarea schimburilor de informații în domeniul vamal. Amintim că, inițierea negocierilor asupra proiectului documentului respectiv a fost aprobată de Executivul de la Chișinău în data de 13 aprilie curent, fiind, ulterior, transmis spre examinare părții japoneze.

Scopul Acordului este asigurarea securității economice a statelor semnatare și dinamizarea relațiilor comerciale dintre acestea. Prin urmare, documentul are menirea de a contribui la aplicarea corectă a legislației vamale, inclusiv prin prevenirea, investigarea şi combaterea fraudelor vamale.

Intensificarea schimburilor de informații dintre aceste două țări este determinată de creșterea continuă a volumului exporturilor destinate piețelor japoneze. Datele statistice arată o majorare, pentru anul 2017, a livrărilor către Japonia cu 32%, comparativ cu anul 2016, iar valoarea mărfurilor exportate s-a cifrat la 1 miliard 90 milioane dolari SUA.

”Creșterea schimburilor comerciale condiționează și necesitatea unei mai bune securizări a tranzacțiilor operate, prin urmare, acest document va constitui unul dintre acele instrumente care ne va ajuta să profilăm și să prevenim eventuale riscuri de fraudare.”, a subliniat Vitalie Vrabie.

Necesitatea încheierii respectivului Acord a fost și menționată și de către E.S. Masanobu Yoshii, care și-a exprimat disponibilitatea susținerii, în continuare, a tuturor acțiunilor orientate spre dezvoltarea cooperării vamale dintre Republica Moldova și Japonia.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!