ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul Avocatului Poporului pentru anul 2017 a fost aprobat în Legislativ

16:10 | 24.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Raportul Avocatului Poporului Mihail Cotorobai privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017 audiat în şedinţa plenară din 11 mai, a fost astăzi adoptat cu votul majorităţii deputaţilor, comunică MOLDPRES.

În raport Avocatul Poporului Mihai Cotorobai a semnalat mai multe încălcări ale drepturilor omului printre care accesul la justiție, dreptul la un proces judiciar echitabil, libertatea de exprimare și dreptul la ocrotirea sănătății. 

Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul ultimilor doi ani, cele mai multe adresări examinate țin de actul de justiție, inclusiv libertatea individuală și siguranța persoanei în cazul reținerilor, utilizarea excesivă a arestului preventiv, tergiversarea examinării cauzei care se manifestă prin amânarea proceselor de judecată și nerespectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor. Alte încălcări  ale drepturilor omului țin de asistența medicală și socială acordată anumitor categorii de cetățeni, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, protecția muncii.

Pentru prima dată, structura raportului conține un capitol aparte dedicat corupției, ca cea mai gravă încălcare a drepturilor omului.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Avocatul Poporului prezintă anual  Parlamentului  un raport privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova. 

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18004347

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!