ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Europei va oferi R. Moldova asistenţă în realizarea reformelor din justiție

12:46 | 25.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia de toată asistenţa necesară din partea Consiliului Europei în realizarea reformelor în domeniul justiției. Asigurarea a venit din partea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, care se află într-o vizită de lucru la Strasbourg, relatează MOLDPRES.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Republica Moldova, reformele implementate în sectorul justiției și asistența acordată de Consiliul Europei țării noastre.

Ministrul Justiţiei l-a informat pe oficialul european despre progresele înregistrate în reformarea justiției, onorarea angajamentelor asumate de țara noastră în momentul aderării la Consiliul Europei, măsurile întreprinse în lupta împotriva corupției și actuala situație în domeniul drepturilor omului. La fel, s-a discutat despre „Mica Reformă a Justiției”, fiind subliniată importanța expertizei oferite de Consiliul Europei în procesul de creație legislativă.

Ministrul Justiției a menționat că actualmente se lucrează la o nouă strategie pe termen lung în domeniul justiției. În context, Victoria Iftodi a subliniat importanța evaluării efectuate de Consiliul Europei privind implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016. Aceasta a oferit asigurări că recomandările misiunii de evaluare vor fi transpuse în noua strategie.

De asemenea, ministrul Justiției a solicitat intensificarea eforturilor de asigurare a executării depline a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, în special a celor care țin de regiunea transnistreană. Părțile au apreciat importanța sporirii încrederii între cele două maluri ale Nistrului și necesitatea impulsionării dialogului.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, s-a arătat mulțumit de existența voinței politice de a aduce transformări pozitive în procesul de modernizare și democratizare a Republicii Moldova și a asigurat că va sprijini eforturile țării noastre în acest sens. De asemenea, referindu-se la hotărârile CtEDO, care țin de regiunea transnistreană, oficialul și-a expus angajamentul de a susține acțiunile de implementare a acestora.

Ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, se află în perioada 23-25 mai într-o vizită de lucru la Strasbourg.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18004382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!