ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiţiei

13:56 | 25.05.2018 Categorie: Comunicate

Programe noi de cooperare între Consiliul Europei şi Republica Moldova în domeniul justiţiei

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/.  Ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, în cadrul unei vizite de lucru la Strasbourg a avut o întrevedere cu Christos Giakoumopoulos, Directorul General pentru drepturile omului și statul de drept a Consiliului Europei. Cei doi oficiali au discutat despre programele de cooperare între Republica Moldova și Consiliul Europei, reformele implementate în sectorul judiciar și noile posibilități de colaborare pe segmentul justiției.

Ministrul Justiţiei l-a informat pe oficialul european despre progresele înregistrate în implementarea Micii Reforme a Justiției, și anume, despre aprobarea în Guvern a proiectelor de legi privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, precum și accederea în funcție, promovarea și transferul judecătorilor. În context, oficialul european a reiterat disponibilitatea Consiliului Europei de a acorda toată asistența necesară în procesul de reformare a justiției.

Ministrul Iftodi a mulţumit Directorului General al Consiliului Europei pentru asistența valoroasă oferită, în special, prin intermediul programului de cooperare pe segmentul promovării unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului care a demarat în luna martie a acestui an. Menționăm că proiectul va dura 3 ani și are ca scop îmbunătățirea sistemului justiției penale prin eficientizarea acestuia și ridicarea sistemului la standardele europene în materie de drepturi ale omului. Proiectul include activități de implementare a unei legislații coerente în domeniul justiției penale, gestionare îmbunătățită a serviciilor penitenciare, de reabilitare și de îngrijire medicală pentru deținuți, precum și acțiuni de prevenire a încălcării drepturilor omului în cadrul sistemului de justiție penală prin monitorizare sporită și implicare a societății civile.

Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea inițierii unor noi proiecte de cooperare, iar în context, Christos Giakoumopoulos și-a exprimat promisiunea de a continua asistența din partea Consiliului Europei în vederea sporirii eficienței justiției, prin intermediul unui nou proiect de colaborare care va începe în anul 2019.

În cadrul întrevederii, a fost abordată tema executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi în special a celor ce provin din regiunea transnistreană. Cei doi oficiali și-au exprimat acordul privind impulsionarea dialogului între toate părțile cointeresate, ca fiind unica modalitate viabilă de soluționare constructivă a problemei executării depline a hotărârilor CtEDO. În acest sens, a fost apreciată ca fiind o platformă reușită de intensificare a dialogului, desfășurarea Conferinței internaționale „Executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, care a avut loc în luna februarie curent și a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Europei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!