ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții Guvernului, patronatelor și sindicatelor s-au întrunit într-o nouă ședință

14:50 | 25.05.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Identificarea soluțiilor optime pentru combaterea angajării neoficiale, precum și repartizarea pentru următorul an de studiu a locurilor cu finanțare bugetară în instituțiile de învățământ au fost principalele subiecte discutate astăzi, la o nouă ședință a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului. 

Participanții la întrunire au examinat măsurile care au fost întreprinse în anul 2017 pentru combaterea ocupării informale și achitării salariului în plic. În acest sens, au fost desfășurate peste 140 de controale la agenții economici, au fost înăsprite sancţiunile contravenţionale pentru munca nedeclarată, pentru achitarea salariilor neoficiale şi pentru admiterea restanţelor la plata salariilor. De asemenea, au fost organizate zeci de activități de informare a salariaților și întreprinzătorilor privind riscurile angajării informale.

Membrii comisiei au reiterat importanța activării în câmpul legal a agenților economici din Republica Moldova, fără a se eschiva de la plata impozitelor, astfel fiind păstrate principiile unei concurențe loiale.

De asemenea, în vederea reducerii nivelului de utilizare a contractelor civile de muncă, membrii comisiei au susținut un proiect al Convenției colective cu privire la modelul contractului individual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei anumite lucrări și modelul actului de recepționare a lucrării.

Totodată, în cadrul reuniunii, au fost examinate proiectele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privire la planurile de pregătire a cadrelor de specialitate în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi superior pentru anul de studii 2018-2019.

Potrivit proiectelor, se propune finanțarea studiilor pentru 4 982 de studenți la ciclul de licență, cu 51 de locuri bugetare mai mult decât în anul precedent. La studiile de master – 2 896 de studenți, număr identic cu cel din 2017, iar la ciclul de rezidențiat – 489 de locuri cu finanțare bugetară, cu 36 mai mult față de 2017. În învățământul dual, se planifică acoperirea taxelor de studii pentru 1 411 elevi, ceea ce notifică o creștere cu 549 de locuri comparativ cu anul trecut.

Prevederile proiectelor, susținute de membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, vor intra în vigoare în urma aprobării de către Guvern.

img18004393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!