ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Postul de salvatori și pompieri din Copanca a fost renovat cu sprijinul UE

16:47 | 25.05.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Postul de salvatori şi pompieri din satul Copanca, raionul Căuşeni, a fost inaugurat astăzi, după ce a fost renovat şi dotat cu echipament modern cu susţinerea Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

UE a alocat peste 68 de mii de euro pentru postul din Copanca, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Totodată, şi sediul primăriei, care găzduiește postul, a fost dotat din bani europeni cu un sistem de încălzire pe biomasă, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca deservește nouă sate, cu o populație de peste 15 mii de locuitori. Patru din aceste localități: Chițcani, Cremenciug, Zahorna și Merenești sunt administrate de facto de Tiraspol. „Uneori oamenii se întreabă ce face UE în mod concret pentru ei și de ce se investește în măsuri de consolidare a încrederii. Rezultatele acestui proiect vorbesc de la sine. UE contribuie la facilitarea soluționării conflictului transnistrean și sporește încrederea între Chișinău și Tiraspol prin susținerea unor inițiative comune, cum ar fi această renovare în Copanca. Aceste inițiative îmbunătățesc bunăstarea populației de pe ambele maluri prin activități de cooperare. Acestea sunt măsurile UE de  sporire a încrederii”, a subliniat, la ceremonia de inaugurare a Postului de salvatori, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Până în 2016, cei zece angajați ai postului din Copanca erau nevoiți să se înghesuie într-o cameră de la subsolul unei clădiri administrative, care era folosită ca sală de ședințe, cameră de zi, dar și cantină. În prezent postul de salvatori și pompieri are toate condițiile, inclusiv o cameră în care se pot adăposti sinistrații, sufragerie, dar și o sală de sport. Postul a beneficiat și de echipamente performante.

„E cerul și pământul ce a fost și ce avem acum. Avem în dotare scafandre speciale, cu ajutorul cărora vom putea face căutări sub apă, echipamente care pot fi utilizate pentru intervenții la înălțime și la adâncime, precum și o dronă pentru localizarea incendiilor. Astfel, vom fi mai eficienți în timpul misiunilor”, a afirmat Alexandru Dutca, șeful postului. Primăria satului Copanca a asigurat postul cu o autospecială de tip „outlander pickup”, cu care salvatorii vor putea ajunge rapid la destinații greu accesibile.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca este unul din  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18004400

img18004400

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!