ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Următoarele zile vor fi mai răcoroase, dar fără ploi

09:45 | 26.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. După o perioadă cu temperaturi apropiate de caniculare, în următoarele zile meteorologii prognozează o răcire nesemnificativă, fără precipitaţii, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârşitul săptămânii curente şi ziua de luni vor fi determinate de valori termice încadrate între 21-26 grade Celsius, ziua, şi până la 15 grade în timpul nopţii.

Vremea relativ răcoroasă se va menţine şi în prima jumătate a săptămânii următoare, însă de miercuri temperaturile vor reveni la indicele de 30 grade Celsius. Prognozele meteorologilor rămân a fi pesimiste pentru agricultori, care aşteaptă ploi, deoarece în următoarele şapte zile precipitaţii nu sunt anunţate. Cu excepţia zonei de sud, unde în week-end, izolat, sunt posibile ploi de scurtă durată.

Lipsa de precipitaţii a motivat SHS să anunţe până la 31 mai, în mare parte a ţării, Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform specialiştilor, cea mai aridă a fost primăvara anului 2003, când pe parcursul sezonului cantitatea de precipitaţii căzute a alcătuit pretutindeni mai puţin de jumătate din normă, 30-60 mm. În primăvara anului 1991, dimpotrivă, suma precipitaţiilor căzute (200-280 mm) a depăşit norma de două ori, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării. 

În condiţii de uscăciune şi Cod Galben de incendiu, salvatorii şi silvicultorii cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea caselor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18004418

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!