ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Michel Platini a fost exonerat de acuzaţii de către justiţia elveţiană

12:31 | 26.05.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, a fost exonerat de acuzaţiile că a acţionat contrar legii, în cazul plăţilor primite de la FIFA, de către justiţia elveţiană şi acum plănuieşte să revină în fotbal, relatează agenţiile de presă, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Francezul a fost suspendat din orice activitate legată de fotbal din cauza unei plăţi de 2 milioane franci elveţieni (1,8 milioane euro) făcută în 2011 la cererea lui Sepp Blatter, pe atunci preşedinte FIFA, în schimbul unor servicii de consultanţă efectuate cu zece ani mai devreme.

Comisia de Etică a FIFA a considerat acea plată, într-un moment în care Blatter era în cursă pentru un nou mandat, ca lipsită de transparenţă şi care implica un conflict de interese. Platini, 62 ani, a fost iniţial suspendat 8 ani în 2015, iar apoi Comisia de apel a FIFA a redus sancţiunea la 6 ani. Tribunalul de arbitraj sportiv a micşorat la rândul său suspendarea la 4 ani.

Justiţia elveţiană a deschis de asemenea o anchetă împotriva lui Platini, dar fostul căpitan al Franţei a fost anunţat că autorităţile elveţiene au renunţat la acuzaţii.

''După trei ani de investigaţii, Ministerul Public al Confederaţiei Elveţiene a restaurat adevărul prin confirmarea oficială că nu au existat şi nici nu vor exista acuzaţii împotriva mea în legătură cu activităţile mele de la FIFA. Această informaţie oficială de la o autoritate a justiţiei atestă definitiv inocenţa mea'', a declarat Platini prin intermediul unui comunicat.

Platini a adăugat că el şi familia sa au trăit un coşmar în ultimii trei ani, dar este decis să revină în fotbal: ''Aceşti ani au fost dificili şi dureroşi. Onoarea şi integritatea mea au fost pătate. Mi s-au furat trei ani din viaţa mea profesională. Voi reveni: unde, când, cum? Este prea devreme de spus, dar voi reveni în fotbal''.

Suspendarea lui Platini expiră în octombrie 2019, în timp ce alegerile pentru preşedinţia FIFA vor avea loc în iunie 2019 la Paris. Rămâne de văzut dacă FIFA va ţine cont de decizia justiţiei elveţiene şi îi va ridica mai devreme suspendarea lui Platini pentru a putea participa la alegerile din 2019.

(Editor A. Răileanu)

img18004425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!