ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Societatea civilă din UTA Gagauz-Yeri

13:32 | 31.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. În ultimii ani, în UTA Gagauz-Yeri, organizațiile non-guvernamentale au fost foarte active în multe domenii importante, contribuind la îmbunătățirea vieții cetățenilor, în special în domeniile în care guvernarea nu se descurca. De peste 10 ani Institutul pentru Democrație promovează drepturile omului în Găgăuzia. Începând cu 2016, Institutul pentru Democrație, cu sprijinul Uniunii Europene, implementează un proiect de consolidare a încrederii între comunitățile de profesori de pe cele două maluri ale Nistrului în domeniul utilizării, în cadrul procesului pedagogic, a metodelor proactive moderne de educație în domeniul drepturilor omului.

Scopul proiectului este de a spori nivelul încrederii între Chișinău și Tiraspol, precum și de a dezvolta activismul civic în rândul tinerilor în calitate de cetățeni activi, precum și de a-i familiariza cu principiile democrației. În acest sens, în domeniul drepturilor omului, au fost instruiți mai mulți profesori, care urmează să contribuie la eficientizarea educației democratice în rândul tinerilor. Astfel, după instruirile desfășurate, cadrele didactice vor preda copiilor elementele de bază ale democrației.

După cum a mentionat ambasadorul Peter Michalko la conferința "Protecția Drepturilor Omului" organizată de către Institutul pentru Democrație la Comrat, Uniunea Europeană acordă o mare importanță drepturilor omului și democrației în țările partenere ale Uniunii Europene, acesta fiind un moment foarte important în relațiile noastre, și are impact asupra tuturor domeniilor de cooperare comună. Uniunea Europeană oferă sprijin partenerilor în domeniul protecției drepturilor omului pentru a creşte nivelul standardelor în domeniul protecției drepturilor omului, iar Delegația UE în Republica Moldova este activă în această direcție.

Ambasadorul a menționat că Delegația UE este interesată să fie în contact cu toate părțile societății, pentru care aceste probleme sunt importante, pentru că promovează în mod activ programul de măsuri de consolidare a încrederii, în cooperare cu parteneri din sectorul non-guvernamental, căci sectorul non-guvernamental este partea cea mai activă a societății, acea parte a societății care dorește prin munca sa, prin activitatea de ajutor să facă realitatea de zi cu zi și viața oamenilor mai bune, și, prin urmare, Delegația UE va continua acest sprijin și va fi întotdeauna deschisă la contacte și discuții de cooperare. 

Pentru promovarea unor astfel de inițiative Asociația Regională de Vest a Cluburilor UNESCO a acordat Institutului pentru Democrație premiul pentru merite deosebite în promovarea drepturilor omului.

img18004571

img18004571

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!