ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La USMF „N. Testemițanu” va fi deschisă o nouă specialitate

14:30 | 31.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Începând cu vara acestui an, pentru prima dată, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”. Deschiderea noi specialităţi a fost posibilă graţie colaborării cu două şcoli de nursing din SUA, comunică MOLDPRES.

Potrivit secretarului general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, introducerea noii specialități, cea de nursing la nivel universitar, este mai mult decât o necesitate, deoarece asistenții medicali, în activitatea lor, sunt puși în fața unor situații complicate pentru gestionarea cărora este nevoie de competență și profesionalism.

”Totodată, fortificarea capacităților asistenților medicali generali este în corespundere cu strategia națională în domeniul  sănătății și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat Boris Gîlca.

Studiile la specialitatea Asistență medicală generală  vor avea o durată de 4 ani și deja este prezentă în planul de admitere pentru vara anului 2018. Planul de învățământ a fost deja aprobat la Senatul USMF şi coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea beneficiază de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18004577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!