ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Italia marchează Ziua Naţională

13:17 | 02.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Proclamării Republicii Italiene (1946), stat unitar în sudul Europei, informează MOLDPRES.

Țara acoperă o arie de 301.338 km² și are o climă temperată; datorită formei părții sale continentale, este denumită pe plan intern lo Stivale („Cizma”). Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este un stat foarte dezvoltat și are a treia cea mai mare economie din zona Euro și a opta din lume după PIB nominal. Ea joacă un rol de frunte în afacerile militare, culturale și diplomatice mondiale și este considerată o putere regională majoră. Italia este unul dintre membrii fondatori și unul dintre membrii de frunte ai Uniunii Europene, fiind membră și a mai multor instituții internaționale.

În timpul Renașterii, cultura italiană a înflorit, producând cărturari, artiști și polimați ca Leonardo da Vinci, Galileo, Michelangelo și Machiavelli. Exploratorii italieni ca Marco Polo, Columb și Vespucci au descoperit noi rute către Orientul Îndepărtat și către Lumea Nouă, contribuind la epoca marilor descoperiri pentru europeni.

Italia a devenit republică după un referendum ținut la 2 iunie 1946, zi sărbătorită de atunci ca „Ziua Republicii”. A fost pentru prima oară când femeile italiene au avut drept de vot. 

Relațiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Italiană au fost stabilite la 21 februarie 1992. 

Potrivit statisticilor oficiale, în ianuarie–iulie 2017, exporturile moldovenești în această țară au însumat 110,7 mln. USD, iar importurile din Italia au constituit 190,4 mln. USD.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova funcţionează 1349 întreprinderi cu capital italian, investiţiile cu capital italian fiind de 1724 mln. MDL.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18004628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!