ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 37% din locuitorii municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot până la ora 20.00

20:13 | 03.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Cu o oră înainte de închiderea secțiilor de vot, rata de participare în cel de al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului mun. Chișinău este de 37.4% și a depășit cu aproximativ două procente prezența la vot din scrutinul din data 20 mai, relatează MOLDPRES.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la  ora 20.00 au votat peste 240 de mii de alegători din totalul de 632 de mii.

Și la această oră cele mai active rămân a fi femeile, care au venit la vot în număr de peste 133 de mii.

Cea mai înaltă rată de participare este înregistrată în sectorul Râșcani – 39.6%, urmat de Centru, 39.4% și Botanica – 38.1%. La Buiucani, rata de participare este de 37.7%, iar la Ciocana – de 36.8%. Cea mai slabă prezență la urne se atestă în suburbii – 33.3%.

Persoanele în etate sunt mai active decât tinerii. Până la ora 20.00 au votat peste jumătate din alegătorii care au depășit vârstă de 56 de ani.

Secțiile de votare au fost deschise la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00. La alegerile locale noi din 20 mai, s-au prezentat la vot în total 225.600 de alegători.

Conform informațiilor oferite de Comisia Electorală Centrală, în municipiul Chișinău, în listele de bază pentru turul doi de scrutin sunt incluși peste 631 mii de alegători, dintre care cei mai puțini sunt înscriși în sectorul Centru, iar cei mai mulți în sectorul Botanica ale capitalei.

Primarul general ales în urma turului doi de scrutin își va exercita atribuţiile până la alegerile locale generale din iunie 2019. După alegerile locale noi din 20 mai, în cursa electorală au rămas înscriși Ion Ceban, candidat din partea Partidului Politic ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, care a obținut 40,97% din voturi, și Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, pentru care au votat 32,12% de alegători. Câștigător în turul doi va fi declarat candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18004655

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!