ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 39% din locuitorii municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot până la ora 21.00

21:47 | 03.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Rata de participare în cel de al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului mun. Chișinău a fost de 39.12% și a depășit cu aproximativ trei procente prezența la vot de la scrutinul din data 20 mai, relatează MOLDPRES.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în turul doi au votat 248.674 de persoane din cele 632 de mii înscrise în listele electorale. Cei mai activi alegători au fost vârstnicii, circa 80.022 de alegători cu vârste de peste 50 de ani şi-au dat votul astăzi. Mai puţin activi au fost tinerii, ei au venit la urne în număr de 17.269.

Ca și la scrutinul din 20 mai, cel mai activ s-a votat în sectoarele Râșcani și Centru, unde către finalul exercițiului de vot a fost înregistrată o rată de prezență de 41.36% și respectiv 41.34 la sută. Urmează alegătorii de la Botanica – 39.78%, Buiucani – 39.41% și Ciocana – 38.72%.

Rata de participare la vot în suburbiile mun. Chișinău a fost de 34.88%. Incidente nu s-au înregistrat.

Primarul general ales în urma turului doi de scrutin își va exercita atribuţiile până la alegerile locale generale din iunie 2019. Codul Electoral prevede că la al doilea tur de scrutin se va considera ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care cei doi candidați înscriși în liste vor acumula un număr egal de voturi, se va considera câştigător cel care a obţinut mai multe în primul tur de scrutin.

După alegerile locale noi din 20 mai, în cursa electorală au rămas înscriși Ion Ceban, candidat din partea Partidului Politic ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, care a obținut 40,97% din voturi, și Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, pentru care au votat 32,12% de alegători.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18004658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!