ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a recunoscut drept constituțională legea anti-propagandă

15:11 | 04.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a recunoscut drept constituțională ultima modificare a Codului audiovizualului, cu privire la asigurarea securității informaționale a statului, comunică MOLDPRES.

La originea cauzei a fost sesizarea depusă de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Acesta a pretins că legea care le interzice radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii de informare în masă transmiterea programelor cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic produse în alte state decât cele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră este contrară articolelor 31, 32, 34 și 54 din Constituție.

În urma examinării sesizării, Curtea a reținut că prevederile contestate pot contribui la contracararea operațiunilor de informare ostilă împotriva societății Republicii Moldova, precum și la asigurarea informării corecte a cetățenilor săi.

Curtea a constatat că aceste scopuri pot fi subsumate cel puțin următoarelor scopuri legitime generale, prevăzute de articolul 54 alin. (2) din Constituție: asigurarea securității naționale și protejarea drepturilor altor persoane. 

Curtea a constatat că, de vreme ce Parlamentul face trimitere la tema luptei cu propaganda externă, poate apărea problema eficienței acestor restrângeri prevăzute de legea contestată, atât timp cât rămâne liber accesul la programele radiodifuzorilor din statele în discuție prin intermediul internetului. Astfel, Curtea a reținut că nu este lipsită de rațiune aplicarea interdicției doar în cazul serviciilor de programe difuzate prin radio și televiziune, pentru că aceste programe rămân a fi, în anul 2018, în Republica Moldova, cea mai influentă sursă de comunicare a ideilor.

Curtea a acordat pondere dezbaterilor parlamentare referitoare la necesitatea unei asemenea măsuri generale. De asemenea, Curtea a considerat important faptul că interdicția se limitează doar la transmiterea programelor de televiziune sau de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii, în Canada sau în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Ea nu se referă și la alte tipuri de programe. 

Curtea nu a avut motive să considere că impactul interdicției în discuție în prezenta cauză echivalează cu o ingerință disproporționată în libertatea de exprimare sau în dreptul de acces la astfel de informații. 

Pornind de la cele menționate, Curtea a respins sesizarea Președintelui Republicii Moldova şi a recunoscut constituțională Legea nr. 257 din 22 decembrie 2017 cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18004687

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!