ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost finalizată construcția unei porțiuni de apeduct magistral pentru localitatea Bardar

14:15 | 05.06.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/.  Cea de-a doua etapă a proiectului de construcţie a apeductului magistral pentru localitatea Bardar, raionul Ialoveni, a fost finalizată. Lucrările desfăşurate pe un sector de 2,2 km au fost monitorizate ieri de un grup de experţi care nu au avut obiecţii faţă de executarea acestora, transmite MOLDPRES.

Proiectul regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă” a fost implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) cu susţinerea Programului Guvernului Slovaciei, SlovacAid. Porţiunea de apeduct a fost inspectată de specialişti slovaci şi de la ADR Centru care au afirmat că “lucrările realizate sunt conforme normelor prevăzute de proiect”.

Proiectul de la Bardar are drept scop diminuarea discrepanței teritoriale prin asigurarea dezvoltării socio-economice echilibrate a localităților raionului Ialoveni. “Modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare, precum și dezvoltarea capacităților prestatorilor de servicii regionali, va contribui la creșterea nivelului de trai al populației”, au menţionat surse de la ADR Centru.

Solicitat de MOLDPRES, Pavel Codreanu, primarul satului Ruseştii Noi, a spus că sătenii aşteaptă demult acest apeduct. „Încă trei ani în urmă în sat a fost făcut un studiu de către Centrul de Sănătate Publică, care a arătat că nici una din cele câteva zeci de fântâni din comună nu corespunde normelor sanitar-igienice cerute. Şi oamenii sunt îngrijoraţi de acest fapt, iar odată cu construcţia acestui apeduct vom avea acces la apă de calitate, cu o compoziţie chimică adecvată. Ne bucurăm de orice proiect care se efectuează în sat şi sperăm că dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de trai şi oamenii plecaţi în lume vor dori să se întoarcă acasă. Din păcate, ultimele sondaje au indicat că aproape 40% din locuitorii din Ruseştii Noi sunt peste hotare”, a specificat Pavel Codreanu.

În urma implementării proiectului nominalizat vor fi construiți 14,8 kilometri de apeduct, iar beneficiarii finali urmează să fie circa 25 mii de locuitori, 29 de instituții publice, 342 agenți economici și trei întreprinderi municipale de prestare a serviciilor comunale.  Proiectul  este parte componentă a unui program raional de amploare care cuprinde 14 localități cu o lungime totală a apeductului nou construit de aproximativ 45 de kilometri.

Construcţia apeductului magistral pentru localitatea Bardar se estimează la circa o sută de mii de euro, alocaţi din Fondul Național de Dezvoltare Regională în cadrul Concursului de proiecte regionale pentru perioada 2017-2020. Cofinanțarea proiectului, în sumă de peste 120 de mii de euro, a fost realizată de către Programul SlovakAid (Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei), inclusiv 20 de mii de euro din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18004720

img18004720

img18004720

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!