ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpreți din R. Moldova și România au participat la Festivalul Național de Folclor ”Nicolae Glib”

17:54 | 05.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Peste 20 de interpreți din Republica Moldova și România, zece grupuri folclorice din raioanele Sângerei, Rezina, Șoldănești, Orhei, Florești și Telenești au participat la dea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Nicolae Glib”, care a avut loc zilele trecute la  baștina cântărețului, Pepeni, Sângerei, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Culturală ”Nicolae Glib” în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Solicitat de MOLDPRES, directorul adjunct al centrului nominalizat, Oleg Volontir, coordonatorul și regizorul festivalului, a menționat că evenimentul are drept scop promovarea muzicii tradiționale autohtone.

”Ediția din acest an a fost cea mai reușită. Ea a fost structurată în două părți. În prima parte au evoluat ansamblurile folclorice, iar în cea de-a doua și cei 20 de interpreți: Constantin Rotaru, Nicu Mâță, Arseni Botnaru, Igor Cuciuc, Diamanta Paterău, Cornelia Ștefăneț, Marin Ganciu, Constantin Atodiresei, Claudia Martânică (ultimii doi din România) ș.a. Aceștia au fost acompaniați de Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare ”Fluieraș”, condus de frații Marcel și Edgar Ștefăneț. Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de Nicolae Glib și dinastia sa. De altfel, succesul festivalului se datorează faptului că are la bază  un nume notoriu al culturii muzicale de la noi”, a subliniat Oleg Volontor.

Prezent la eveniment, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei a afirmat că festivalul ”Nicolae Glib”  a devenit deja un reper în viața culturală din nordul Republicii Moldova și nu numai. „Un reper în peisajul cultural românesc. Cântecul lui Nicolae Glib, alături de cel al lui Nicolae Sulac, al altor interpreţi valoroşi de la noi, a fost un simbol al rezistenţei şi al afirmării valorilor adevărate”, a specificat Valeriu Matei.

În cadrul evenimentului, a avut loc ceremonia de acordare a numelui protagonistului evenimentului Casei de cultură din Pepeni. Solicitat de agenție, Nicolae Glib a menționat că este o onoare și o bucurie pentru el.  ”Respect decizia primăriei. Este o bucurie pentru mine. Poate este prea mult. Să dea Dumnezeu să fie cu noroc pentru această instituție”, a mai spus cântărețul.

La festival a fost prezentată și o expoziție de artizanat, la care au participat 20 de meșteri populari.

Prima ediție a Festivalului Național de Folclor ”Nicolae Glib” a avut loc în 2014.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18004728

img18004728

img18004728

img18004728

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!