ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Romanul „Cromosomul XXI” de Valeriu Reniță a fost apreciat în cadrul unui concurs internațional

12:26 | 06.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Cunoscutul ziarist și comentator TV, Valeriu Reniță, a devenit laureatul Concursului internațional pentru autori ruși „Cea mai bună carte”, ediția 2018, organizat la Frankfurt, Germania. Titlul de excelență i-a fost acordat pentru romanul-parabolă „Cromosomul XXI”, „povestea eroilor ratați ai Moldovei din ultimul pătrar de veac”, după cum și-a apreciat cartea chiar autorul, comunică MOLDPRES.

Juriul, format din redutabili scriitori ruși, au plasat cartea în lista scurtă a concursului, alături de alți șapte prozatori din Rusia, Ucraina, SUA și Kazahstan.

„Mă bucur, bineînțeles, pentru aprecierea experților din străinătate, - a declarat Valeriu Reniță pentru MOLDPRES. - Este o confirmare a calităților pozitive ale romanului, comentate și de criticii și scriitorii din țara noastră”. Reniță, care a editat până în prezent trei cărți de literatură, a mărturisit că lucrează acum asupra celei de a patra.

Poeta Olesea Rudeaghin, președintele Asociației scriitorilor ruși din Moldova a apreciat romanul „Cromosomul XXI”, drept “o rară atitudine lirică față de anumite lucruri oribile, care se întâmplă pe pământul moldav”. Boris Marian, scriitor și traducător, a remarcat ca e o vorba de „o carte de limbă rusă, cu un caracter național profund moldovenesc”. Criticul literar Alexandra Iunco a opinat că „un asemenea roman putea fi scris de un om cu o deosebită sensibilitate a echității sociale și de o rară responsabilitate pentru oameni și țară”.

Valeriu Reniță, de profesie filolog, s-a născut în 1959 în s. Horjești, Hâncești, Republica Moldova și a debutat în anul 1990 cu două texte de proză scurtă în limba română, în almanahul “Dintre sute de catarge”. În prezent este angajatul postului TV internațional „Mir”. 

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18004759

img18004759

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!