ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulţi şoferi au protestat la Chișinău împotriva scumpirii carburanţilor

14:42 | 06.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Zeci de şoferi au protestat astăzi în faţa Guvernului împotriva scumpirii carburanţilor, operată de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) la 29 mai, transmite MOLDPRES.

Şoferii protestatari şi-au aliniat maşinile în faţa sediului Guvernului, au claxonat şi au cerut să fie ieftinite benzina şi motorina. Potrivit participanţilor la acţiunea de protest, „preţurile sunt exagerate şi generează  majorări de costuri şi în alte sectoare vitale”.

Acesta este al doilea protest de acest fel, primul desfăşurându-se pe 2 iunie, chiar dacă pe 31 mai ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți. Atunci conducerea Agenției a suspendat, la propunerea premierului Pavel Filip, propria decizie de majorare a prețurilor la carburanți „până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament”. Astfel, de la 1 iunie curent s-a revenit la prețurile din perioada precedentă. Acest fapt însă nu a liniştit spiritele, și conducătorii auto au organizat o nouă acţiune de protest.

Pe de altă parte, la ședința de ieri a Cabinetului de Miniștri, premierul Pavel Filip a spus că “Guvernul nu influențează activitatea instituțiilor independente, în pofida speculațiilor din societate”, dar a accentuat că este necesară o mai mare claritate în ceea ce privește formarea prețurilor la produsele petroliere. „Vreau să punem punct discuțiilor pe acest subiect și să facem o claritate atunci când vorbim despre stabilirea prețurilor la carburanți și energia electrică”, a menționat Pavel Filip.

Prim-ministrul a subliniat că în domeniu există cadrul legal și metodologia necesară, dar este importantă asigurarea unei transparențe mai mari în aplicarea acestora. „Metodologiile trebuie să fie atât de clare, încât aceste calcule să le poată face fiecare cetățean care are acces la cifrele respective, la prețul la țiței, la cursul valutar, ca să nu lăsăm marjă de interpretare”, a precizat premierul.

La 29 mai, ANRE a stabilit pentru perioada 30 mai-12 iunie, prețul plafon de comercializare cu amănuntul la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 19,79 lei pentru un litru, iar la motorină de 17,75 lei, respectiv cu 64 de bani și 66 de bani per litru mai mare decât cele anterioare. În perioada 16-29 mai benzina și motorina se scumpise cu 33 și, respectiv, 30 de bani. Scumpirile se operează în situația în care cotația țițeiului la bursele internaționale se menține deja de mai multe săptămâni peste nivelul de 70 dolari SUA pentru un baril.

Potrivit ANRE, pe parcursul săptămânii curente urmează să fie analizate “cu maximă obiectivitate informațiile prezentate și să fie contrapuse cu cele care au stat la baza deciziei inițiale”.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18004770

img18004770

img18004770

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!