ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul rus Alexandr Pușkin a fost omagiat la Chișinău, la 219 ani de la naștere

14:40 | 06.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Mai mulți oameni de cultură, demnitari de stat și admiratori i-au adus astăzi un omagiu la Chișinău poetului rus Alexandr Pușkin, cu prilejul împlinirii a 219 ani de la nașterea sa, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat și președintele Igor Dodon, care a depus flori la bustul lui Alexandr Pușkin din Grădină Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. 

Solicitat de ziariști, șeful statului a declarat că tot ceea ce ține de cultura rusă, a avut o influență destul de mare asupra culturii Moldovei din acea perioadă. ”De aceea, vor unii să recunoască sau nu, totuși, avem unele etape comune ale  istoriei, ale culturii și trebuie să ne mândrim cu acest lucru”, a subliniat  Igor Dodon.

Potrivit oficialului, ”în anii 1820-1823, Pușkin a fost oaspete pe pământul moldovenesc și a scris aici un șir de opere cunoscute, precum ”Prizonierul din Caucaz” și ”Fântâna din Bahcisarai”, dar și a început să scrie cea mai renumită operă a sa – poemul ”Evgheni Oneghin”.

Născut pe 6 iunie 1799 la Moscova, Alexandr Pușkin a fost un poet și un dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira — asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși. S-a stins din viață la 10 februarie 1837.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18004771

img18004771

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!