ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău se va desfășura ședința Comisiei interguvernamentale moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică

17:39 | 06.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Comisia a XIX-a interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică se va reuni în ședință, la 7 iunie, la Chișinău. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI), Chiril Gaburici, iar cea a Belarusului - de viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, informează MOLDPRES.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al MEI precizează că discuțiile se vor axa pe colaborarea comercial-economică și agroindustrială, precum și pe liberalizarea transportului, care va permite transportatorilor de mărfuri să circule liber și fără restricții. De asemenea, părțile vor discuta pe marginea semnării ulterioare a Acordului privind liberalizarea transportului avia şi a transportului auto de mărfuri, ceea ce va intensifica relațiile bilaterale și va crește schimburile  comerciale între Republica Moldova și Belarus.

Totodată, în cadrul Comisiei urmează a fi semnat Protocolul privind cooperarea comercial-economică. Părțile vor stabili agenda Comisiei interguvernamentale moldo-belarusă ulterioare, care se va desfășura la Minsk, în 2019.

La 5 iunie, Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu Ambasada Republicii Belarus în Republica Moldova, a relansat cursa directă Chișinău – Minsk. Rutele spre Minsk vor porni în fiecare marți și vineri la ora 17:30, de la Gara de Nord. Prețul unui bilet este de 1200 de lei.

În Republica Moldova activează 91 de întreprinderi cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în anul 2017, a înregistrat suma de 224,67 milioane de dolari, în creștere cu 9,69 la sută față de anul 2016. Belarus este în top 10 parteneri comerciali ai Republicii Moldova. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18004782

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!