ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenții economici care transportă materiale de construcție cu trenul vor beneficia de tarife avantajoase

11:01 | 07.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că, în contextul lansării proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, agenții economici, care transportă materiale de construcție pe calea ferată, vor beneficia de tarife avantajoase. Astfel, la transportarea mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia vor beneficia de tarife începând cu 3 cenți tona/kilometru. Taxa variază în funcție de tipul materialelor de construcție, cantitatea și tipul vagonului, informează MOLDPRES.

Ministerul Economiei și Infrastructurii îndeamnă agenții economici să transporte pe calea ferată materialele de construcție necesare la renovarea drumurilor naționale și locale, pentru a reduce traficul camioanelor de mare tonaj pe trasee, dar și pentru a preveni deteriorarea asfaltului de pe șosele.

Potrivit Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, în anul 2017 tariful pentru transportarea nisipului și pietrișului pe calea ferată a fost de la 66 la 148 de lei pentru o tonă, în funcție de distanță.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că în anul trecut  cu mijloacele de transport feroviar au fost transportate 4,8 milioane tone de mărfuri, în creștere cu 37,9 la sută faţă de anul 2016. În structura mărfurilor încărcate în vagoane la staţiile de cale ferată, ponderea materialelor de construcție a fost de 23,4 la sută din total, față de 11 la sută în anul precedent.

Programul național "Drumuri bune pentru Moldova" lansat de Guvern prevede reabilitarea a peste 1200 de kilometri de drumuri locale, în 1241 de localități din țară. Suma totală a investițiilor este de 1,6 miliarde de lei.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img18004802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!