ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup de lucru va examina chestiunea privind calitatea și prețurile la carburanți

15:19 | 07.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Un grup de lucru va examina toate propunerile venite din partea cetățenilor și ale autorităților privind calitatea și prețurile la carburanți. La o înțelegere în acest sens s-a ajuns în cadrul discuțiilor de astăzi, pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii, între reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP și un grup reprezentativ desemnat de protestatari, informează MOLDPRES.

Propunerea de a organiza un grup de lucru format din reprezentanți ai ANRE, APCSP, experți, precum și persoane delegate de cetățenii nemulțumiți de scumpirea și calitatea carburanților a fost lansată de Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

„Propun să se inițieze un grup de lucru, care să analizeze toate inițiativele ce țin de stabilirea prețului la carburanți și calitatea acestora. Ministerul Economiei și Infrastructurii va analiza legislația din domeniu și, dacă va fi necesar, va veni cu propuneri către Legislativ de modificare a acesteia”, a spus Chiril Gaburici.

Reprezentanții ANRE au explicat că prețul  la carburanți se stabilește conform metodologiei, în baza cotației barilului de petrol la bursele internaționale, ratelor de schimb valutar, TVA, accizelor și marjei comerciale specifice. S-a convenit ca reprezentanții desemnați de protestatari să efectueze propriile calcule în baza datelor oferite de ANRE și să vină cu propuneri concrete de modificare a Metodologiei de formare a prețurilor la carburanți.

Ministrul Economiei a informat reprezentanții protestatarilor că în data de 5 iunie, Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu Directiva 98/70/EC a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și motorinei. De asemenea, până la sfârșitul lunii august, urmează să fie aprobate modificări la mai multe regulamente ce țin de transportarea, depozitarea și comercializarea produselor petroliere.

De asemenea, Chiril Gaburici a îndemnat cetățenii să sesizeze instituțiile responsabile atunci când depistează nereguli. „Una dintre prioritățile ministerului este să creștem competitivitatea pe piața petrolieră, pentru că astfel cetățenii vor avea acces la produse și servicii de calitate în stațiile PECO”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Câteva zeci de persoane au protestat duminică și miercuri împotriva scumpirii carburanților, după ce ANRE a anulat decizia sa din 29 mai când a majorat prețul plafon de comercializare cu amănuntul la cea mai solicitată benzină Premium-95 cu 64 de bani, până la 19,79 lei pentru un litru, iar la motorină cu 66 de bani, până la 17,75 lei. În perioada 16-29 mai benzina și motorina se scumpise cu 33 și respectiv 30 de bani.

Guvernul a venit miercuri cu precizare, la solicitările unui grup de cetățeni cu privire la prețurile la carburanți, în care menționa că ”nu are atribuții la formarea prețurilor la benzină și motorină, aceasta este prerogativa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică”. De asemenea, Executivul preciza că metodologia de formare a preţurilor la carburanţi este una publică. Totodată, în ședința de marți a Guvernului prim-ministrul Pavel Filip a cerut autorităților competente mai multă transparență și claritate în acest sens, „astfel încât să nu existe marjă de interpretare, iar fiecare cetățean să aibă acces la metodologia de calcul”.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18004815

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!