ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 40 de organizații neguvernamentale au participat la Târgul ONG-urilor

14:03 | 09.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Peste 40 de organizații neguvernamentale din R. Moldova au participat astăzi la Târgul ONG-urilor, care s-a desfășurat în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a promova realizările organizațiilor neguvernamentale și de a sensibiliza cetățenii despre importanța implicării civice. Astfel, ONG-urile au informat publicul despre realizările lor și despre oportunitățile de voluntariat și de sprijinire prin mecanismul de desemnare procentuală de 2%. Vizitatorii târgului au participat la ateliere și master-class-uri, experimente sociale, expoziții de obiecte de artizanat confecționate de persoane cu nevoi speciale, demonstrații de acordare a primului ajutor și alte activități interactive.

În debutul manifestării, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, a menționat că organizațiile societății civile sunt esențiale pentru o democrație adevărată, întrucât acestea asigură legătura permanentă dintre cetățean și stat, iar interesul autorităților publice locale este ca această relație să fie cât mai bună. ”Viața asociativă reprezintă un loc al creativității, formării profesionale și colective și educației cetățenești. Legislativul consideră că, într-o societate democratică, societatea civilă deține dreptul de a face parte din procesul decizional și a aprobat un șir de regulamente și legi care promovează transparența și implicarea publică mai sporită”, a subliniat Valentina Buliga.

Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, a afirmat că piatra de temelie a oricărei societăți democratice este participarea civică. ”Guvernul SUA a încurajat dezvoltarea ONG-urilor din R. Moldova și activitățile civice. Toți moldovenii trebuie să se implice în activitățile comunităților lor, fie prin crearea ONG-urilor, fie prin donații bănești”, a accentuat diplomatul american.

Solicitată de MOLDPRES, directorul executiv al Asociației Obștești ”Concordia. Proiecte sociale”, Otilia Sârbu, a menționat că organizația pe care o conduce are două categorii de beneficiari: copii rămași fără îngrijire părintească și persoane de vârsta a treia. ”Anual, circa 6000 de persoane beneficiază de ajutorul nostru, dintre care 55% sunt bătrâni și 45 la sută copii. În plasament se află 100 de copii și 100 de persoane de vârsta a treia. În 34 de localități dispunem de cantine sociale și centre de zi. De asemenea, avem 16 case de copii de tip familial și centre comunitare pentru copii”, a mai spus Otilia Sârbu.

Totodată, Rodica Corețchi-Mocanu, coordonator de programe la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, a afirmat că anual, circa 70 de copii victime/martori ai violenței în familie și ai abuzului sexual sunt audiați de către intervievatori experimentați în spații special amenajate, iar peste 400 de copii și familiile acestora beneficiază de consiliere și reabilitare.

Evenimentul a marcat încheierea programului de granturi din cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova este un program de cinci ani, care a colaborat cu peste 250 de ONG-uri din toată țara. MPSCS a susținut organizațiile cu granturi, mentorat și instruiri, care au consolidat viabilitatea și managementul financiar, astfel devenind mai eficiente în promovarea intereselor cetățenilor.

Târgul ONG-urilor a fost organizat cu sprijinul USAID, în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18004882

img18004882

img18004882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!