ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei sate din raionul Cahul vor crea un Serviciu intercomunitar de pompieri voluntari

10:10 | 10.06.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Un Serviciu intercomunitar de pompieri voluntari va fi lansat în raionul Cahul, datorită unui proiect realizat în parteneriat de primăriile Colibaşi, Brânza şi Vadul lui Isac, cu susţinerea Guvernului Elveţiei, comunică MOLDPRES.

„Cele trei sate sunt amplasate la mijlocul traseului național Cahul-Giurgiuleşti. În cazul izbucnirii unor incendii, echipajele din centrul raional pot interveni abia după 30 de minute de la apel, timp preţios în asemenea situaţii. Având un asemenea serviciu la nivel local, voluntarii vor interveni prompt în cele trei localităţi”, a menţionat Ion Dolganiuc, primarul satului Colibaşi.

Bugetul acestui proiect, care reprezintă un nou model de cooperare intercomunitară, se estimează la peste 80 mii de dolari. Pentru implementarea proiectului, Guvernul Elveţiei a oferit un grant în valoare de 50 mii de dolari. Aproximativ 28 mii de dolari constituie contribuţia autorităţilor locale, circa 1900 de dolari va fi alocaţia migranţilor, colectată prin crowdfunding, iar o asociaţie obştească va oferi un sprijin de peste 300 de dolari.

Ca urmare, 30 de locuitori ai celor trei sate vor fi instruiţi în calitate de pompieri voluntari, iar la Colibaşi va fi construită o boxă de garaj cu suprafaţa de 80 metri pătraţi, unde va fi amplasat serviciul. O autospecială şi echipament pentru pompieri vor fi donate de o organizaţie austriacă.

Proiectul din raionul Cahul urmează să fie executat până la finele anului curent, în cadrul programului Migraţie şi Dezvoltare Locală, realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Guvernul Elveţiei care oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor cu implicarea originarilor plecaţi.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18004890

img18004890

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!