ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei colonei și un sergent vor reprezenta R. Moldova la Europenele de judo, rezervate veteranilor

10:23 | 10.06.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Coloneii Viorel Marinescu, Constantin Brânză, Vladimir Preguza și sergentul Mihail Malear vor apăra culorile sportive ale Republicii Moldova la Campionatul European de judo din anul curent, rezervat veteranilor, care se va desfășura săptămâna viitoare la Glasgow (Marea Britanie), transmite MOLDPRES.

Toți vor concura în aceeași zi, 14 iunie, dar în diferite categorii de greutate și vârstă. În cea mai avansată (plus 75 de ani) va evolua multiplul campion european și mondial Mihail Malear. ”Voi participa pentru prima oară la categoria de până la 100 de kilograme. Sper că voi încheia turneul cu succes, deși faptul că voi concura într-o altă categorie de greutate puțin mă deranjează, mă face să fiu de data aceasta mai puțin sigur de sine. M-am pregătit foarte serios și de acest turneu. Sper să înving și la această ediție”, a declarat ieri pentru agenție Mihail Malear, care are cele mai multe titluri de campion european (4) și mondial (5).

”Mi-am dorit o pregătire mai bună, dar mai activez ca avocat, mai am și o mică plantație de vie la țară, care necesită mereu îngrijire și nu m-am pregătit așa cum am dorit. Mai am de făcut până la concurs o mică cură de slăbire. Trebuie să mai ”arunc” de pe mine încă 3 kilograme pentru a mă încadra în categoria de greutate până la 60 de kilograme. Oricum, îmi doresc în palmares al patrulea titlu de campion european”, a spus Constantin Brânză, care a învins până în prezent de trei ori la Europene.

Viorel Marinescu este dublu campion european și mondial la categoria supergrea. Vladimir Preguza, fost multiplu campion național la sambo și judo, va debuta la Europene. Este posibil să concureze la campionat și compatriotul Gheorghe Patrașcu, stabilit în Marea Britanie.

Lotul național se va deplasa la Europene luni seara.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma.

(Reporter I. Robu, editor A. Răileanu)

img18004893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!