ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Regiunea de Centru a ţării va fi creat clusterul turistic “Dor de Codru”

10:35 | 10.06.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Primăriile satelor Cioreşti (Nisporeni), Micleuşeni şi Dolna (Străşeni) au iniţiat un proiect de creare a clusterului de turism „Dor de Codru”. Acesta urmează să fie realizat până la finele anului cu susţinerea Guvernului Elveţiei şi implicarea originarilor plecaţi, în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite MOLDPRES.

"Acest proiect este cu adevărat inedit şi necesar oamenilor. Este vorba de un model inovativ, prin care mai multe localităţi identifică o problemă comună şi îşi unesc eforturile pentru a o soluţiona, inclusiv cu suportul migranţilor”, a declarat Radu Danii, coordonator de proiecte la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în R. Moldova.

Bugetul total al proiectului este de circa 76,5 mii de dolari. Din această sumă, aproximativ 7,5 mii de dolari este contribuţia migranţilor, colectată prin crowdfunding. Peste 14 mii de dolari constituie contribuţia administraţiei publice locale şi aproape cinci mii de dolari valorează investiţia partenerului privat care este o companie de turism din capitală. Greul cheltuielilor va reveni grantului Guvernului Elveţiei, în sumă de 50 mii de dolari.

Solicitat de MOLDPRES, Valeriu Guţu, primarul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni, a declarat că Zona Cioreşti-Micleuşeni-Dolna posedă un mare potenţial pentru dezvoltarea turismului, care la ora actuală este nevalorificat. Asta în timp ce stimularea turismului în zonă poate constitui un pilon important al impulsionării economiei locale.

“Ne-am propus să inventariem şi să reevaluăm toate localităţile cu potenţial turistic din zonă. Să revitalizăm obiectivele turistice, să creăm şi să pilotăm unele trasee valoroase din regiune”, a subliniat Valeriu Guţu.

Ca urmare, va fi formată Asociaţia inter-comunitară “Dor de Codru”, care va coordona în viitor activităţile de promovare a turismului în zonă. Totodată, în regiune vor fi create şi valorificate cinci trasee turistice inedite.

“Localităţile din zona Codrilor dispun de condiţii benefice sănătăţii, locuri pitoreşti şi meşteri populari care sunt adevărate atracţii pentru turişti. Prin crearea unui traseu turistic, oamenii din cele trei localităţi vor valorifica ocupaţiile lor de bază şi lucrurile frumoase pe care le au în preajmă. Este o cale de a dezvolta comunitatea şi de a asigura surse de venit stabile şi de perspectivă”, a relevat primarul de Cioreşti, Valeriu Guţu, pentru MOLDPRES.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18004894

img18004894

img18004894

img18004894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!