ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi s-a încheiat cu un concert cameral

12:16 | 10.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi, care s-a desfășurat în Republica Moldova în perioada 4-9 iunie, s-a încheiat ieri seara cu un concert cameral la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din capitală, informează MOLDPRES.

În cadrul concertului au fost prezentate lucrări semnate de compozitorii Elmir Nizamov, Olga Bochikina,  Iaroslav Sudzilovskii (Rusia) și Alexei Pilatov (Belarus). Piesele au fost interpretate de Ansamblul de muzică contemporană ”Ars Poetica”, dirijat de Igor Ersac. Concertul face parte din proiectul de colaborare dintre Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi și Festivalul Internațional Transfest din Federația Rusă.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Ghenadie Ciobanu, fondatorul și directorul artistic al festivalului, a menționat că ediția din acest an a fost una reușită și a inclus șase concerte: trei - simfonice și trei - camerale.

„În cadrul festivalului au fost prezentate lucrări foarte interesante din toate punctele de vedere. În acest mod, compozitorii se familiarizează cu creații noi, stiluri și tehnologii componistice noi, iar publicul descoperă noi  universuri sonore și imagistice. La rândul lor, interpreții descoperă noi procedee de interpretare, pentru că în acest aspect muzica contemporană este mai extinsă decât cea clasică. Ei trebuie să cunoască aceste procedee și tipuri de muzică, ca să le poată interpreta adecvat”, a subliniat Ghenadie Ciobanu.

Potrivit sursei citate, festivalul are drept scop familiarizarea specialiștilor, creatorilor de muzică, interpreților, criticilor muzicali de la noi, dar și publicului meloman cu valorile artei contemporane muzicale, internaționalizarea creației muzicale și artei interpretative autohtone prin conectarea la procesele muzicale de pe glob și formarea unui spațiu al artei muzicale contemporane.

La rândul său, compozitorul Gheorghe Mustea, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Companiei publice  ”Teleradio-Moldova”, a afirmat că de un succes binemeritat s-au bucurat concertele orchestrale, care sunt parte a proiectului ”Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” și care au fost organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”.

”În acest an l-am omagiat pe compozitorul român Sorin Lerescu, care a prezentat două lucrări în premieră absolută: Simfonia VI și concertul nr.1 pentru pian și orchestră. A fost o mare responsabilitate pentru noi, deoarece destinul unei lucrări depinde de prima ei interpretare. Mă bucur că maestrului Sorin Lerescu i-a plăcut modul în care orchestra noastră i-a interpretat lucrările și a afirmat că acesta a fost concertul vieții sale”, a mai spus Gheorghe Mustea.

Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi a fost fondat în anul 1991.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18004902

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!