ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie au depus jurământul

17:21 | 12.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Sute de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au depus astăzi jurământul de medic și farmacist în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac” din Chișinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, academicianul Ion Ababii a menționat că anul acesta au susținut cu succes examenele de absolvire 992 de persoane, dintre care 700 de tineri şi tinere din Republica Moldova și 292 de cetățeni din 13 țări. ”Pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți la Medicină – 450 de medici; Stomatologie – 105; Farmacie – 110 și la specialitatea Medicină Preventivă – 35 de specialiști”, a precizat rectorul USMF.

La rândul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, i-a felicitat pe absolvenți,  exprimându-și speranța că ei vor pune umărul la propășirea Republicii Moldova, astfel încât să avem o medicină performantă, așa cum avem și o educație, o cultură și un potențial uman extraordinar.

”Alma Mater reprezintă, după părinți și școală, următoarea treaptă în devenirea unui om. Cu riscul de a repeta îndemnul profesorului Hotineanu, vă spun: Dragii mei, încercați să vă găsiți rostul acasă, în Republica Moldova. Cunoașteți care sunt, de exemplu, performanțele Japoniei în medicină? Întâi de toate, japonezii creează unele din cele mai performante echipamente medicale din lume. Munca și dragostea de țară, respectul față de tot ce au creat strămoșii au făcut din japonezi, care au trecut printr-un război odios și prin două bombardamente atomice, să aibă o medicină modernă”, a accentuat Monica Babuc.

Mâine vor depune jurământul de medic şi farmacist studenții străini. Cei mai mulți absolvenți de peste hotare sunt originari din Israel – 271, din SUA sunt 4, câte 3 din România și Federația Rusă, câte doi din Turcia şi Siria și câte unul din Canada, Liban, Portugalia, Cipru, Grecia, Irak și Yemen. 

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18004985

img18004985

img18004985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!