ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE s-a conformat încheierii Judecătoriei Chișinău și a redus prețurile la benzină și motorină

15:03 | 13.06.2018 Categorie: Economic

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a conformat deciziei Judecătoriei Chișinău de suspendare a executării Ordinului ANRE privind majorarea prețurilor la benzină și motorină și a revenit la prețurile la carburanți stabilite la 15 mai. ANRE anunță pentru perioada 13-26 iunie, prețul plafon de comercializare cu amănuntul la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 19,15 lei pentru un litru, iar la motorină de 17,09, informează MOLDPRES.

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale anunțate astăzi de ANRE au intrat în vigoare la ora 15:01.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat aseară ordinul din 12 iunie al ANRE, prin care autoritatea de reglementare a majorat prețul plafon la carburanți cu peste 30 de bani per litru, până la 19,49 lei pentru un litru de benzină Premium-95, iar la motorină de 17,41 lei.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) a precizat pentru MOLDPRES că hotărârea ANRE a fost suspendată după ce, ieri, MEI în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au solicitat instanței de judecată să anuleze ordinul ANRE și suspendarea executării acestuia până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

În urma examinării Ordinului ANRE, MEI crede că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final.

Conform art. 16 din Legea nr. 174 cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public, se menționează într-un comunicat de la minister.

Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)