ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputaţi scoţieni au părăsit furioşi parlamentul britanic, pe fondul unei dispute legate de Brexit

18:17 | 13.06.2018 Categorie: Externe

Londra, 13 iun. /MOLDPRES/. Deputaţi ai Partidului Naţional Scoţian (SNP) au organizat o plecare dramatică miercuri din parlamentul britanic după ce liderului lor i s-a cerut părăsirea Camerei Comunelor, pe fondul unei dispute legate de Brexit, notează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la Reuters.

Ian Blackford a fost dat afară din sală de preşedintele Camerei Comunelor pentru că a refuzat să se aşeze după ce a cerut o nouă dezbatere asupra Scoţiei şi Brexit-ului.

El a fost urmat de aproximativ 30 de membri ai formaţiunii sale, SNP.

Marţi, în timpul examinării proiectului de lege asupra Brexit-ului, parlamentarii britanici au votat inclusiv măsuri ce afectează Scoţia, în domenii precum agricultura şi pescuitul, fără a avea consimţământul de la Holyrood, parlamentul autonom scoţian unde SNP este cel mai mare partid.

Acest fapt a provocat o furie puternică la nord de graniţa engleză şi acuzaţii din partea SNP că guvernul prim-ministrului Theresa May ignoră Scoţia.

Blackford a declarat la BBC, după ce a fost dat afară, că guvernul manifestă o lipsă de respect faţă de Scoţia, adăugând: "Să nu ne facem iluzii - este vorba de o criză constituţională".

"Transmitem un mesaj guvernului că nu suntem pregătiţi să ne întoarcem şi să vedem parlamentul scoţian lăsat fără puteri", a adăugat el.

"Vom folosi instrumentele parlamentare pentru ca acest guvern să dea socoteală", a mai precizat el. 

(Editor L. Alcază)

img18005022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!