ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul găgăuz Todur Zanet își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare

09:10 | 14.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul, dramaturgul, folcloristul și traducătorul Todur Zanet, laureat al mai multor premii literare, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”,  a împlinit astăzi 60 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 14 iunie 1958 în satul Congaz, raionul Comrat. În 1981, a absolvit Institutul Politehnic din Chișinău. Prima sa lucrare în presă datează din anul 1972. În 1988, fondează ziarul "Ana Sozu" ("Cuvântul matern"), într-un efort de a rezista rusificării găgăuzilor și de a standardiza ortografia limbii lor. Odată cu constituirea regiunii autonome găgăuze în Moldova independentă, ziarul ”Ana Sozu” a devenit un organ al administrației regionale. A fost redactor-șef al acestui ziar, cu o întrerupere în anii 1994 și 1999.

În perioada destrămării Uniunii Sovietice, a scris imnul inițial al găgăuzilor, adoptat oficial în iunie 1990. În 1993, a tradus opera ”Bajazet” de Jean Racine, considerată retrospectiv ca un moment de seamă în istoria teatrului găgăuz. Este fondatorul revistei literare ”Kirlangic”, destinată tinerilor cititori.

A scris piesele ”Acșlik Kurbanlari” și ”Enchated Cellar”, jucate pe scena Teatrului Național din Ceadâr-Lunga. În 2010, a publicat o antologie de poezie și folclor, ”Gazauzluk: Kultura, Ruh, Adetlar”, folosită ca o înregistrare a găgăuzilor în turcologie și lingvistică comparativă. În anul 2013, a editat volumul său de poeme ”Koorlașmiș ateș”, publicat în limbile turcă și azeră.

A tradus în limba găgăuză creații de Mihai Eminescu (poemul ”Luceafărul”), Grigore Vieru, Ion Druță, Ion Gheorghiță, Anna Ahmatova, Lev Tolstoi, Mihail Lermontov,  Alexandr Pușkin etc. De asemenea, a tradus în limba găgăuză și a publicat ”Declarația Universală a Drepturilor Omului” (1989). În activitatea sa de  folclorist a consolidat legăturile dintre găgăuzi și alte popoare turcice din Balcani și Ucraina.

Todur Zanet este laureat al mai multor premii literare, inclusiv al Premiului literar al Uniunii Scriitorilor din Moldova, cetățean de onoare al orașului Louisville, Kentucky, SUA (2003). În 2010, a fost distins cu Ordinul ”Gloria Muncii”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18005026

img18005026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!