ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partidele care vor promova femeile și tinerii vor beneficia de suport financiar

10:25 | 14.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare şi legea cu privire la modificarea și completarea Legii nr. 294/2007 privind partidele politice vor fi publicate în numărul de mâine al Monitorului Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Noile prevederi stabilesc că 40% din volumul total al alocațiilor se vor distribui partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare. Alte 40 la sută, pentru performanțele obținute în alegerile locale generale. De 10% vor beneficia proporţional partidele politice care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în toate circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare, iar de 5% - partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale. De 5% vor beneficia partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale.

Totodată, cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată și nu poate depăși 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială.

O altă completare se referă la faptul că o persoană fizică, în decursul unui an bugetar, poate face donații în numerar partidelor politice până la trei salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv. Donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Noua modalitate de distribuire a banilor va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2019. În prezent, distribuirea mijloacelor financiare destinate finanțării partidelor politice se face 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare și alte 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18005034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!