ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transgaz: R. Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel târziu în prima parte a anului 2020

17:55 | 14.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel târziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat, joi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la Bucureşti, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"În 2019 - prima parte a anului 2020 vom reuşi ca Republica Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport gaze. Adică putem duce gaze în primul rând din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP - coridorul sudic din nordul Greciei, dar şi invers, pentru că toate aceste coridoare sunt pe reverse flow (în ambele sensuri). Putem duce gaze la Chişinău chiar şi din Marea Nordului", a spus Sterian.

„Mă bucur să văd evoluția proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău. La sfârșitul verii vom fi deja pe șantier și vom munci”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la mijlocul lunii mai în cadrul Forumului „Excelență în Business”, la care a participat împreună cu omologul său din România, Dănuț Andrușcă.

Transgaz a câştigat, iarna trecută, licitaţia pentru achiziţia operatorului de transport al gazelor din Republica Moldova. "Suntem în procedură de finalizare de transfer", a precizat reprezentantul Transgaz.

Lungimea conductei Ungheni-Chișinău va fi de aproximativ 120 kilometri prin care va fi posibilă transportarea a aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce va acoperi în totalitate nevoile de gaze ale Moldovei, cu excepția regiunii transnistrene. Odată cu darea în exploatare a conductei de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova. Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare  și Banca Europeană de Investiții oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane de euro fiecare, iar UE - un grant de 10 milioane de euro.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005073

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!