ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru a lansat două volume de proză

14:48 | 15.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Două volume de proză intitulate ”Către voi, prin lumina întunericului” de scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, au fost lansate ieri seară la Librăria din Centru din capitală, informează MOLDPRES.

Cele două volume cuprind texte noi scrise de autor în ultimii zece ani, de când și-a pierdut vederea.

Prezent la eveniment, primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a menționat că Mihail Gheorghe Cibotaru a fost și rămâne un scriitor realist. ”Nici un aspect din viața noastră cotidiană nu rămâne în afara operei sale. Romanul său ”Bătăușul” descrie evenimentele din 7 aprilie 2009, când mai mulți tineri au fost torturați în comisariatele de poliție. Admir caracterul lui de a scrie în orice condiții”, a subliniat Mircea Snegur.

La rândul său, criticul literar Ion Ciocanu a afirmat că scrierea celor două romane de către autor, care și-a pierdut vederea, este un act de eroism. ”Mihail Gheorghe Cibotaru scrie adevărul pur, dureros, așa cum este. El nu numai descrie realitatea, dar și o trăiește în sufletul său”, a accentuat Ion Ciocanu.

Potrivit scriitorului Emilian Galaicu-Păun, cele două cărți au o structură bine definită. ”Primul volum cuprinde memorii, iar cel de-al doilea este de ficțiune. Fiind redactorul cărții, m-am pomenit la un moment dat cu o împletitură de covor moldovenesc, cu foarte multe fire colorate. Mihail Gheorghe Cibotaru și-a purtat prin viață și personajele, și prietenii, și destinul”, a mai spus Emilian Galaicu-Păun.

Scriitorul Iurie Colesnic a afirmat că Mihail Gheorghe Cibotaru este autorul care pune problema și lasă cititorul să mediteze asupra ei. ”Este ostașul generației anilor ’60. Pe umerii acestei generații de sacrificiu au crescut  scriitorii anilor ’90. Datorită generației respective, avem un trecut istoric demn de poporul nostru”, a constatat Iurie Colesnic.

Prozatorul și publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru s-a născut la 21 iunie 1934, în satul Vărvăreuca, judeţul Soroca, astăzi raionul Florești. După absolvirea şcolii medii din Floreşti (1954), urmează cursurile Facultăţii de Istorie-Filologie a Universității de Stat din Chişinău (1959). Lucrează ca redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-şef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-şef la revista „Moldova” (1975-1994). În 1994-1996, deţine funcţia de ministru al Culturii, iar în 1997-1998 - de şef de secţie la Agenţia Informațională de Stat MOLDPRES. Este laureat al Premiului de Stat al RSS Moldoveneşti și al Premiului de excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2008).

Debutează cu volumul de proză scurtă ”Tăcerea pădurilor” (1965), urmat de ”Cântecul frăţiei”, ”Durerea liniştii”, ”Lupul” și ”Glasul inimii”. În 1974 publică romanul ”Semănătorii”, urmat de alte romane: ”Drumuri”, ”Pasăre călătoare”, ”Îndrăzneala”, ”Rădăcini de acasă” și ”Eclipsa”. Totodată, semnează mai multe volume de publicistică şi memorii: ”Oameni de omenie”, ”Izvoare”, ”Sârjoaca”, ”Cu legea pre lege călcând”, ”Ministru poţi să şi nu fii…”, ”Crestături pe tulpina unui destin” ş.a.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18005098

img18005098

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!