ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul guvernamental „Prima Casă” va fi extins

14:40 | 15.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Tinerii care dețin locuințe în sate, dobândite prin moștenire sau donație, dar şi tinerii care au în proprietate împreună cu alţi membri ai familiei locuinţe în care le revin mai puţin de şase metri pătraţi de spaţiu locativ, vor putea aplica la programul „Prima Casă”. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de Parlament, informează MOLDPRES. 

Până în prezent erau eligibile pentru program doar persoanele care nu au deținut împreună cu soțul sau soția o altă locuință în decurs de un an până la solicitarea creditului.

Autorii proiectului de lege ce prevede extinderea listei de beneficiari ai programului „Prima Casă” sunt deputaţii Partidului Democrat care susţin că după lansarea la 26 martie a programului au fost depistate multiple situaţii când unii tineri, care au moştenit o căsuţă la ţară, nu puteau aplica la program deşi aveau nevoie de o locuinţă.

Prin acest proiect de lege se mai propune precizarea perioadei de calculare a comisionului de garantare, și anume din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului și până la achitarea integrală a împumutului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.

Totodată, se va completa Codul fiscal și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 în scopul susținerii persoanelor beneficiare de compensații bănești acordate din bugetul de stat participanților la Programul de stat „Prima casă”. Se propune ca sumele compensației bănești acordate din bugetul de stat să constituie surse de venit neimpozabile pentru beneficiari și, respectiv, aferent acestora nu se vor calcula contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor persoanelor participante la Programul de stat „Prima casă” va fi stabilit de Guvern.

Proiectul urmează să fie adoptat în lectură finală.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005102

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!