ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul Greciei a respins o moţiune de cenzură

09:57 | 17.06.2018 Categorie: Externe

Atena, 17 iun. /MOLDPRES/. Parlamentul Greciei a respins sâmbătă cu 153 de voturi la 127 o moţiune de cenzură depusă de partidul Noua Democraţie împotriva premierului Alexis Tsipras, informează Reuters, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

În faţa clădirii parlamentului de la Atena, mii de greci au protestat în timpul votului, cerând demisia prim-ministrului. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a împiedica manifestanţii să intre în clădire.

Opoziţia l-a acuzat pe Tsipras de concesii excesive faţă de Macedonia privind numele acestei republici ex-iugoslave. Miercuri, la nivelul guvernelor de la Atena şi Skopje, s-a căzut de acord asupra denumirii Republica Macedonia de Nord, contestată atât de naţionaliştii greci, cât şi de cei macedoneni. După decenii de dispute, implementarea acordului - care urmează să fie semnat duminică - ar debloca accesul Macedoniei în Uniunea Europeană şi în NATO.

"Este un acord pe care cred că l-ar dori orice prim-ministru grec", a susţinut Alexis Tsipras în faţa deputaţilor.

Dacă moţiunea de cenzură ar fi fost adoptată, premierul ar fi trebuit să îşi depună mandatul, ceea ce ar fi dus la alegeri anticipate. În sondajele de opinie, el este cotat în acest moment mai slab decât Noua Democraţie. 

(Editor M. Jantovan)

img18005134

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!