ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială: Doar în şase ţări din lume femeile au mai multe conturi bancare decât bărbaţii

12:55 | 17.06.2018 Categorie: Externe

Londra, 17 iun. /MOLDPRES/. În lume există numai şase ţări unde femeile deţin conturi bancare mai multe decât bărbaţii, şi anume Argentina, Georgia, Indonezia, Laos, Mongolia şi Filipine, conform ultimului raport Global Findex al Băncii Mondiale, relatează BBC Mundo, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Conform sursei citate, BM a analizat în 140 de ţări comportamentul financiar al adulţilor în termeni de acces la servicii bancare, plăţi, economii, împrumuturi şi managementul riscurilor.

La nivel global, în cazul femeilor continuă se se remarce un nivel mai redus de bancarizare: 65% dintre acestea au un cont, în timp ce, în cazul bărbaţilor, procentul este de 72%. Această diferenţă de 7% a rămas neschimbată din 2011.

De ce în şase ţări atât de diferite femeile au mai multe conturi bancare?

Potrivit economistului Băncii Mondiale, Leonora Klapper, explicaţiile sunt distincte pentru fiecare caz în parte.

Dacă vorbim despre Filipine, situaţia este determinată de faptul că multe femei lucrează în afara ţării şi au conturi pentru a trimite bani acasă.

Cu excepţia Laosului, în celelalte cinci ţări femeile beneficiază de transferuri de bani de la Guvern prin intermediul băncilor. În Mongolia, de exemplu, 43% dintre femei beneficiază de astfel de operaţiuni, faţă de 24% dintre bărbaţi.

Cazul Argentinei

În Argentina, 51% dintre femei au conturi bancare, un procent ce a rămas neschimbat în perioada 2014-2017, în timp ce în cazul bărbaţilor gradul de bancarizare a scăzut de la 49% la 46%.

De ce în Argentina este mai mare numărul femeilor cu conturi bancare comparativ cu al bărbaţilor? Ca urmare a alocării de bani de la stat pentru persoanele sărace.

"Multe dintre alocaţiile din Argentina sunt furnizate femeilor, ca, de exemplu, alocaţia universală pentru creşterea copilului, care este preponderentă", a declarat pentru BBC Mundo Ignacio Carballo, specialist în incluziune financiară şi profesor la universităţile argentiniene UBA şi UCA.

"Mai mult decât atât, Argentina este ţara care a bancarizat cel mai mult persoanele cu venituri scăzute, între 2011 şi 2014", a adăugat acesta.

În sectoarele cu mai puţine resurse economice, numărul persoanelor care şi-au deschis conturi bancare a crescut de la 18% la 40% în perioada menţionată.

Trebuie menţionat, de asemenea, spune Carballo, că multe dintre aceste persoane consideră că nu deţin cont în bancă pentru că nu îl utilizează ca şi instrument financiar.

"Îl văd ca şi un cont unde le sunt plătite beneficiile sociale şi nu ca şi un adevărat cont bancar", a subliniat el.

Conturi inactive

Cu excepţia Filipine, există multe ţări unde femeile au conturi inactive. Este cazul Indiei, ţară care a redus decalajul de gen în sectorul financiar, dar mai mult de jumătate dintre aceste conturi nu sunt utilizate.

"Provocarea este de a proiecta produse financiare care să fie utilizate de către femei", a afirmat Klapper. Aceasta va permite o adevărată "incluziune financiară" a persoanelor care, în mod obişnuit, nu au acces la bancă.

Raportul Băncii Mondiale semnalează că, din 2011, circa 1,2 miliarde persoane şi-au deschis un cont bancar la nivel mondial şi că numărul clienţilor a crescut de la 62% la 69% în perioada 2014 - 2017.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!