ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Estonia susţine parcursul european al R. Moldova

11:47 | 18.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Estonia susţine parcursul european al Republicii Moldova, iar anul acesta a oferit finanţări pentru mai multe proiecte din ţara noastră în valoare de circa un milion de euro. Afirmaţia a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unei conferinţe susţinute în comun cu şeful Executivului din Estonia, Jüri Ratas, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Filip, în cadrul întrevederii de astăzi au fost puse în discuţie subiecte ce ţin de relaţiile de cooperare bilaterală, parcursul european al R. Moldova, dar şi de securitatea din regiune.

„Am avut cu omologul meu discuții utile și sincere, atât în ceea ce ține de relațiile dintre țările noastre, care am constat că sunt bune, dar și subiecte ce ţin de provocările din regiune și parcursul european al statelor noastre. Am mulțumit Estoniei pentru asistența financiară oferită Moldovei care în 2018 a fost de un milion de euro. Republica Estonia este un prieten al Republicii Moldova și cu cât mai mulți prieteni are Moldova, cu atât mai ușoara este calea europeană”, a menționat Filip.

Oficialul a specificat că un alt subiect important inclus în agendă a fost rezoluţia R. Moldova la ONU privind retragerea forţelor armate ruse din raionale de este a ţării, pe care Estonia o susţine, fiind unul din coautorii acestui document.

Șeful Executivului de la Tallinn, Jüri Ratas, a menţionat în cadrul aceluiaşi eveniment că Moldova este una dintre cele mai importante ţări cu care Estonia cooperează.

“Avem 18 proiecte active și alte 10 care urmează a fi implementate în Moldova, acţiuni menite să dezvolte această ţară. De asemenea, suntem gata să colaborăm în domeniul securității. Studenții sunt bineveniți la studii în Estonia. Suntem gata să vă ajutăm cu sisteme de gestionare a granițelor. Sunt bucuros să văd că Moldova este vizibilă și are un parcurs european”, a  specificat Ratas.

Premierul Republicii Estonia, Jüri Ratas, se află în perioada 17-19 iunie curent, într-o vizită  la Chişinău. În cadrul acesteia, şeful Executivului de la Tallinn va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali de rang înalt, va vizita Compania Naţională de Asigurări în Medicină și va susține o lecție publică pentru studenții Universității de Stat privind experiența de integrare europeană a Estoniei. 

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005150

img18005150

img18005150

img18005150

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!