ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vov-Slav judo club Costești a organizat o întâlnire cu primul maestru al sportului din localitate

15:49 | 18.06.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Vov-Slav judo club din Costești (Ialoveni) a organizat în weekend o întâlnire cu cel mai tânăr premiant moldovean la campionatele fostei Uniuni Sovietice la sambo, Nicolae Gorea, primul maestru al sportului din această localitate, relatează MOLDPRES.

”Calea mea în sportul de performanță a fost de succes, dar cu regret, foarte scurtă. În doar un an și jumătate de antrenamente am îndeplinit normativul de maestru al sportului la clubul ”Dinamo” din capitală. La 20 de ani am devenit medaliat cu bronz la campionatul ex-Uniunii Sovietice (Kommunarsk, Ucraina). Aveam șanse să devin atunci și campion, dar șeful delegației noastre mi-a spus: ”Ajunge atât”. Prea mulți campioni avea deja selecționata republicii: Gheorghe Cotic (80 kg), Vladimir Șarcanschi (75 kg), Vasile Usic (100 kg), Valentin Guțu – vicecampion. Am ocupat locul trei în clasamentul general după reprezentativele Moscovei și Georgiei. Niciodată nu obținuserăm și nu am mai înregistrat un asemenea succes la campionatele URSS. A fost un adevărat triumf al echipei antrenate de Andrei Doga”, și-a reamintit în fața membrilor clubului veteranul în vârstă de 68 de ani.

Referitor la plecarea sa prematură din sportul de performanță, a declarat că vina îi aparține. ”Nu am făcut în ajunul unui turneu o încălzire ca lumea. Am forțat la prima apariție pe salteaua de concurs și mi-am accidentat coloana vertebrală. Medicii m-au avertizat după aceasta: ”Alege – ori despărțirea de sambo, ori invalid pe viață. Astfel, am fost obligat să mă despart pentru totdeauna de sambo”, s-a confesat performerul.

Nicolae Gorea este cvadruplu campion național la sambo (categoria de greutate până la 62 de kilograme), cel mai tânăr medaliat băștinaș la campionatele ex-URSS în istoria sportului moldovenesc. Din Costești mai sunt originari: medaliatul cu bronz la Mondialele și Europenele de judo, Victor Bivol, premiantul la Campionatul European de judo, Nicolae Belocosov, antrenorul emerit la acest gen de sport, Constantin Mereacre.

Vov-Slav judo club activează la Costești al treilea an la inițiativa și cu susținerea fraților Vladimir și Veaceslav Ionaș din localitate. Antrenamentele sunt conduse de antrenorul emerit Vasile Balica. Sambo și judo sunt genuri de sport înrudite, cu foarte multe afinități.

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img18005163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!