ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Ulianovschi a discutat posibilitățile stabilirii unui dialog politic mai consistent cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

16:09 | 18.06.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Stabilirea unui dialog politic mai consistent între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, intensificarea relațiilor comercial-economice și de alt ordin, precum și problema vizelor pentru cetățenii moldoveni au constituit subiectele de bază a discuțiilor ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu ministrul britanic de stat, Sir Alan Duncan, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că relațiile moldo-britanice în ultimii ani au înregistrat un trend pozitiv de dezvoltare, fiind realizate, cu susținerea autorităților de la Londra, mai multe proiecte importante în diferite domenii social-economice, educaționale, securitate și apărare în Republica Moldova.

În context, șeful diplomației moldovenești a accentuat că Guvernul Republicii Moldova este interesat în aprofundarea relațiilor bilaterale cu autoritățile Regatului Unit, stabilirea unui dialog strategic mai consistent pe toate dimensiunile cu accente clare, în special după Brexit, pentru fiecare componentă. ”Până recent, o mare parte a contactelor politice bilaterale erau în contextul sprijinului din partea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Nu dorim ca intensitatea acestor contacte bilaterale să se diminueze după Brexit”, a spus Ministrul Ulianovschi.

În context, părțile au discutat despre viitorul cadru legal bilateral, care va reglementa relațiile moldo-britanice pe toate dimensiunile reieșind din noua arhitectură, care va fi creată după Brexit.

Tudor Ulianovschi și Alan Duncan au discutat și problema facilitării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, în special, ținând cont de numărul acestora aflați pe teritoriul Regatului Unit și rolul lor pozitiv în dezvoltarea relațiilor bilaterale și contactelor inter-umane.

Sir Alan Duncan a apreciat poziția Republicii Moldova și susținerea exprimată autorităților de la Londra în cazul atacului de la Salisbury, menționând că prin aceasta Guvernul de la Chișinău a demonstrat solidaritate și a dat un semnal clar comunității internaționale că este interesat să participe activ la procesele regionale și mondiale pentru crearea unui sistem funcțional de cooperare și securitate.

Oficialul britanic a exprimat susținerea necondiționată a integrității teritoriale a Republicii Moldova și eforturilor autorităților de la Chișinău în soluționarea politică a diferendului transnistrean. Interlocutorii au mai convenit asupra continuării cooperării și susținerii reciproce în cadrul diferitor forumuri și organizații internaționale.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 17–20 iunie curent, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. 

img18005165

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!