ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lituania va susţine în R. Moldova un proiect de siguranţă a alimentelor

16:28 | 18.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Guvernul Lituaniei va implementa în R. Moldova un proiect de consolidare a capacităților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în domeniul exportului cărnii de pasăre și ouălor în Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Proiectul a fost lansat astăzi la Chişinău şi urmează să fie realizat de ANSA în parteneriat cu Institutul Național pentru analiza riscurilor în domeniul alimentar și veterinar, precum și Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat din Lituania.

“Scopul proiectului constă în acordarea asistenței Guvernului Republicii Moldova pentru armonizarea măsurilor sanitare și fitosanitare cu cerințele legale ale UE. Aceasta prevede implementarea legislației necesare, sporind oportunitățile pentru producătorii moldoveni de mărfuri alimentare și  agricole de a exporta în Uniunea Europeană”, a declarat la lansarea proiectului Rimantas Latakas, ambasadorul Lituaniei la Chişinău.

Conform proiectului, specialiștii celor două ţări vor derula de comun acord mai multe activităţi, în conformitate cu cerințele de certificare, comercializare și etichetare a cărnii de pasăre și a ouălor. Vor organiza controale oficiale și audit, bazate pe riscuri. De asemenea, experții lituanieni vor sprijini colegii din R. Moldova în evaluarea conformității unității de producție a cărnii de pasăre și a ouălor cu normele UE.  Specialiştii lituanieni vor contribui și la dezvoltarea capacităților Centrului Republican de Diagnostic Veterinar al Republicii Moldova în identificarea și serotipizarea Salmonellei. Totodată, în Lituania vor fi organizate vizite de studiu şi instruire  pentru specialiștii din R. Moldova.

“Suntem siguri că implementarea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea capacităților de export al produselor  agroalimentare din R. Moldova în UE și alte țări”, a opinat Gheorghe Gaberi, director general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranța Alimentelor.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18005166

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!