ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kim Jong Un a sosit în China, la o săptămână după summitul cu Donald Trump

11:45 | 19.06.2018 Categorie: Externe

Beijing, 19 iun. /MOLDPRES/. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit marţi la Beijing, la mai puţin de o săptămână după summitul cu preşedintele american Donald Trump în Singapore, au anunţat media de stat chineze, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

"Kim Jong Un, preşedintele Partidului Muncitoresc Coreean şi preşedinte al Comisiei pentru Afaceri de Stat din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), se află într-o vizită în China în 19-20 iunie", a anunţat agenţia de presă Xinhua într-o scurtă informare, care nu oferă niciun fel de detalii asupra programului vizitei.

Acest anunţ confirmă informaţiile difuzate anterior de mai multe media japoneze, potrivit cărora este posibilă o vizită a lui Kim Jong Un marţi, la Beijing.

Aceasta este a treia vizită a liderului nord-coreean în China în mai puţin de trei luni. La sfârşitul lunii martie, el a efectuat în capitala chineză prima sa deplasare în străinătate de la sosirea la putere la sfârşitul anului 2011, după care a efectuat o vizită în luna mai în oraşul port Dalian, în nord-estul Chinei.

Cu această ocazie, el s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, în condiţiile în care cei doi nu se mai întâlniseră niciodată de la venirea lor la putere, iar Phenianul reproşează aliatului său aplicarea sancţiunilor internaţionale destinate să convingă regimul nord-coreean să-şi abandoneze programul nuclear.

Aceasta este prima oară când media chineze informează despre vizita liderului nord-coreean în timp ce se află pe teritoriul Chinei. În celelalte dăţi, presa oficială de la Beijing aştepta ca acesta să revină în Coreea de Nord înainte de a informa despre vizita sa.

Liderul regimului de la Phenian încearcă să obţină o relaxare a sancţiunilor economice în schimbul promisiunilor sale privind denuclearizarea şi speră la sprijinul Chinei în acest demers.

Diplomaţia chineză, precum şi Rusia, a sugerat săptămâna trecută că ONU ar putea lua în considerare relaxarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord dacă Phenianul şi-ar respecta obligaţiile.

(Editor M. Jantovan)

img18005191

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!