ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Finanţarea pentru ajutoare umanitare a încetinit pentru al doilea an consecutiv

17:23 | 19.06.2018 Categorie: Externe

Londra, 19 iun. /MOLDPRES/. Ritmul de creştere a finanţării pentru ajutoarele umanitare a încetinit pentru al doilea an la rând în 2017, pe măsură ce fondurile venite de la guverne au stagnat, indică un raport publicat marţi în care se arată că sectorul trebuie să găsească noi modalităţi pentru a-şi finanţa activitatea, transmite Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Pe ansamblu, finanţarea pentru ajutoare umanitare a crescut cu 3% în 2017 comparativ cu 2016, iar această creştere se datorează aproape în întregime donatorilor privaţi se arată în raportul anual Global Humanitarian Assistance Report. Un număr de doar 10 guverne au fost responsabile pentru 83% din toate contribuţiile venite din partea statelor şi 62% din finanţarea totală, se arată în acest raport elaborat de organizaţia internaţională Development Initiatives.

Potrivit directorului organizaţiei Development Initiatives, Harpinder Collacott stagnarea finanţărilor venite din partea sectorului public şi dependenţa de un număr relativ scăzut de donatori scoate în evidenţă necesitatea de a găsi noi mecanisme de finanţare. "Acestea includ asigurări, împrumuturi preferenţiale şi garanţii pentru găzduirea pe termen lung a refugiaţilor care să completeze asistenţa umanitară. Trebuie de asemenea să analizăm o gamă largă de surse de finanţare în situaţii de criză precum cele oferite de băncile de dezvoltare multilaterale", a spus Harpinder Collacott.

Peste 200 de milioane de persoane din 134 de ţări aveau nevoie de asistenţă umanitară internaţională în 2017, iar o cincime din numărul total erau în Siria, Yemen şi Turcia, se arată în raportul Global Humanitarian Assistance Report.

Directorul pentru politici umanitare la Overseas Development Institute, Christina Bennett a subliniat că este nevoie de o tranziţie dincolo de ajutoarele tradiţionale. "Cred că de ceva vreme am constatat o stagnare a interesului donatorilor pentru ajutoare umanitare. Dacă vom avea mai puţini bani din partea guvernelor atunci trebuie să fim mai inteligenţi cu privire la modul în care îi utilizăm", a spus Christina Bennett.

Potrivit acesteia, este nevoie de îmbunătăţirea coordonării între agenţii pentru a evita situaţia suprapunerii, găsirea surselor alternative de finanţare pentru a reduce dependenţa de un număr mic de donatori precum şi majorarea investiţiilor în prevenţie. 

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!