ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul de Muzică Clasică ”DescOperă” a reunit peste 5000 de spectatori

17:58 | 19.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a III-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică ”DescOperă”, care s-a desfășurat timp de trei zile în Rezervația cultural-naturală ”Orheiul Vechi” din Butuceni, raionul Orhei, s-a încheiat ieri seară cu opera  ”Nabucco”  în patru acte de Giuseppe Verdi, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, peste 1000 de spectatori au venit să admire opera, în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia Artistului Poporului Iurie Matei. La pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice a Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” s-a aflat Friedrich Pfeiffer din Austria. Ziua de duminică a fost dedicată în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. 

Vineri, în prima seară, a fost prezentată cantata scenică  ”Carmina Burana”, de Carl Orf, care a fost interpretată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, dirijată de Friedrich Pfeiffer, Capela Corală Academică ”Doina ” și de soprana Tatiana Costiuc, baritonul Andrei Otean și tenorul român Sorin Lupu.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a mulțumit ”pentru suport și solidaritate, simpatie și căldură Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Oficiului Național al Viei și Vinului, care ne ajută să promovăm locurile frumoase și să ne simțim împreună fericiți că avem asemenea talente”.

Cei prezenți la eveniment au învățat să interpreteze doina strămoșească și au deprins, de asemenea, pașii dansurilor străvechi sau au învățat obiceiul împletitului în pănușă. Nu au lipsit master-class-urile culinare. Gospodinele pensiunilor au împărtășit experiența împletitului sarmalelor cu frunză de viță-de-vie și alte bucate tradiționale moldovenești. Programul de zi s-a desfășurat la pensiunile Casa Verde, Casa de sub Stâncă, Casa din Luncă, Pivnițele Brănești, Eco Vila, Rotundu.

În total, în cele trei zile de festival artiștii au fost aplaudați de peste 5000 de spectatori.

Evenimentul face parte din campania de promovare a Republicii Moldova ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară ”Pomul Vieții” și a brandului național ”Vinul Moldovei”.

Festivalul de muzică clasică în aer liber, ediția a III-a, a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”  în parteneriat cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova. Gazda celor trei seri de muzică clasică  a fost agro-pensiunea Eco-Resort „Butuceni”. 

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOperă” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicată aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor  M. Jantovan)

img18005210

img18005210

img18005210

img18005210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!