ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

10:25 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

La Praga a fost discutată cooperarea moldo-cehă pe dimensiunea integrării europene

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Evoluţiile în implementarea agendei de reforme şi ale dialogului politic RM-UE, dar şi modalităţile de extindere a cooperării pe dimensiunea Parteneriatului Estic au constituit principalele subiecte a discuțiilor purtate de secretarul de stat, Daniela Morari, la Praga, cu viceministrul pentru afaceri europene, Jakub Durr, și reprezentantul special pentru Parteneriatul Estic din cadrul ministerului ceh de Externe, Jana Sindelkova.

Discuţiile s-au axat pe ultimele evoluţii în cadrul dialogului politic RM-UE, principalele rezultate și provocări în implementarea Acordului de Asociere, oficialii europeni accentuând importanţa continuării de către Republica Moldova a reformelor, dar şi a consolidării capacităţilor de comunicare strategică.

Secretarul de stat Daniela Morari a prezentat interlocutorilor priorităţile Republicii Moldova privind cooperarea în cadrul noii arhitecturi multilaterale a Parteneriatului Estic, precum şi stadiul actual al implementării priorităţilor PaE până în 2020. În context, au fost discutate posibilităţile de dezvoltarea noi inițiative pe dimensiunea cooperării bilaterale, dar şi de extindere a cooperării între statele asociate în cadrul Parteneriatului Estic.

Părțile au realizat un schimb de opinii privind politica de securitate și apărare comună a UE, situația de securitate în plan regional, inclusiv în contextul procesului de soluționare a conflictului transnistrean. Partea moldovenească a fost asigurată de sprijinul politic continuu al partenerilor europeni în procesul de identificare a unei soluții politice viabile și comprehensive a conflictului în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!