ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

10:38 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat, Angela Cutasevici, a participat la deschiderea Conferinței Naționale „Aspecte multidisciplinare în protecția copiilor față de violență”

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Astăzi, 20 iunie, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a participat la deschiderea conferinței naționale „Aspecte multidisciplinare în protecția copiilor față de violență”, care își desfășoară lucrările în perioada 20-21 iunie, în incinta Institutului Muncii.

Scopul evenimentului este de a impulsiona conlucrarea dintre toți actorii implicați în prevenirea violenței față de copii. „Vom continua să asigurăm, în parteneriat cu autoritățile publice centrale și locale, părinții, societate civilă, mass – media, un mediu educaţional sigur, protectiv și incluziv pentru toţi copiii. Suntem parte componentă a unui proces complex și îndelungat de schimbare, în primul rând, a atitudinii față de copil ca ființă umană cu demnitate și cu drepturi depline încă de la naștere”, a menționat oficialul.

Conferința se desfășoară în cadrul mai multor ateliere de lucru, și anume: practici bune de colaborare intersectorială în domeniul identificării și referirii cazurilor de abuz asupra copilului; prevenirea și combaterea abuzului față de copii: rolul și responsabilitățile profesioniștilor, comunității și familiilor; monitorizarea sistemică a fenomenului violenței față de copii; prevenirea abuzului față de copii; asistența și intervenția în cazurile de violență asupra copiilor; intervenția în cazurile de abuz și neglijare, în baza evaluării necesităților copiilor; identificarea și lucrul cu copiii victime a abuzului sexual; Strategia Protecția Copilului 2020: acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței.

Pe parcursul lunilor ianuarie – mai 2018, angajații din sistemul educațional au raportat 4802 cazuri de violență asupra copilului care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri şi servicii din comunitate. Potrivit raportului generalizat pentru semestrul II al anului de studii 2017-2018 privind cazurile raportate de violență asupra copilului, cele mai multe cazuri – 223, se referă la violența fizică, alte 1351 – la violența emoțională, iar 1123 – la neglijare. De asemenea, au fost semnalate 62 de cazuri de exploatare prin muncă și 35 de cazuri de abuz sexual. În aceeași perioadă, fiecare al 5-lea caz a fost referit organelor cu atribuții în protecția drepturilor copilului, fiind suspectat sau identificat drept caz grav de abuz.

Amintim că procedura de identificare și raportare a cazurilor de violență de către angajații instituțiilor de învățământ face parte dintr-o strategie complexă de prevenire și combatere a violenței față de copii lansată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în februarie 2013. Profesorii și directorii instituțiilor de învățământ au obligația să sesizeze autoritățile tutelare și alte instituții ale statului, atunci când un copil este în situație de risc.

Menționăm faptul că aceste rezultate se datorează cooperării cu partenerii instituționali în implementarea mecanismului intersectorial în sectorul educație – Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CN PAC), precum și Fundația OAK.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!